TRAGIČNA SUDBINA NOVINARKE: Otišla je na put privatnom podmornicom, juče pronađeno obezglavljeno telo!
Foto: Reuters

nestala pre dve nedelje

TRAGIČNA SUDBINA NOVINARKE: Otišla je na put privatnom podmornicom, juče pronađeno obezglavljeno telo!

Vlasnik podmornice Peter Madsen je, kako je ranije saopšteno, njeno telo bacio u more

Objavljeno: 09:41h

Obezglavljeno žensko telo, koje je pronađeno na obali u Kopenhagenu, pripadalo je nestaloj švedskoj novinarki Kim Val, saopštila je danas danska policija.

- Utvrđeno je poklapanje DNK Kim Val i pronađenih ostataka - saopštila je policija na "Tviteru".

Kim Val je posljednji put viđena živa 10. avgusta, kada je krenula na put podmornicom sa inovatorom Peterom Madsenom.

Kako je policija ranije saopštila Kim Val je poginula u nesreći koja se dogodila u podmornici pre nego što je potonula.

Vlasnik podmornice Peter Madsen je, kako je ranije saopšteno, njeno telo bacio u more.

Madsen, koji je optužen za ubistvo iz nehata, rekao je ranije policiji i sudu da je "došlo do nesreće na podmornici koja je prouzrokovala smrt Kim Val, i da ju je nakon toga bacio u more, na neodređenoj lokaciji južno od Kopenhagena".

Piter Medsen, koji je u pritvoru, rekao je da je novinarka Kim Vol umrla “nesrećnim slučajem”, nakon čega ju je bacio u vodu.

Kim Vol je poslednji put viđena 10. avgusta kako napušta luku Kopenhagena sa Medsenom u njegovoj podmornici “UC3 Nautilus”, opisanoj na sajtu kao “jedna od tri najveće ručno pravljene podmornice”.

foto: EPA/ Liselotte Sabroei

Medsen (46) je napravio podmornicu pre oko 10 godina. Od tada ju je koristio mnogo puta i napravio planove za svemirsku laboratoriju, koju bi izgradio prikupljanjem donacija.

Kim Vol (30), poreklom iz Švedske, radila je na priči o Medsenu, kako je navela njena porodica. Nakon izveštavanja iz srca post-ratne Šri Lanke i prestonice Severne Koreje Pjongjang, otišla je na plovidbu podmornicom sa izumiteljem.

foto: EPA/ Johan Nilsson

To je ono što je ona radila. Lutala je svuda. Poverovala je nekome i eto šta se desi – rekao je za “Vašington post” Kristofer Hares, reporter i prijatelj Kim Vol s fakulteta.

Šta se tačno desilo na Nautilusu pre skoro dve nedelje ostaje misterija. Jedino što je sigurno je da je podmornica potonula, Medsen je spasen iz mora zaliva Koge, a Kim Vol obezglavljena.

Policija je bila počela potragu dan nakon njenog nestanka. Medsen je prethodno policiji slagao da je novinarku iskrcao kasno uveče 10. avgusta. On je tada rekao da je zbog kvara Nautilus potonuo za manje od minut i da se jedva spasio.

foto: EPA/Jens Noergaard Larsen

Jedan svedok je, međutim, promenio priču. On je rekao da je Medsen bio u tornju podmornice dok voda nije počela da ulazi. Potom je otplivao do najbližeg broda.

Nije nimalo bio u panici. Čovek je bio apsolutno smiren – ispričao je svedok.

Policija je uhapsila Medsena zbog nehotičnog ubistva nakon potonuća, kao i za namerno oštećenje podmornice koja je kasnije izvučena iz mora. Medsen je poricao optužbe, ali je zadržan u pritvoru zbog istrage.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.