ISTINA O ŽIVOTU SRBA U NEMAČKOJ: Za stan daju najmanje 600 evra, za prevoz 100, a koliko zarađuju?
Foto: pixabay.com

obećani raj

ISTINA O ŽIVOTU SRBA U NEMAČKOJ: Za stan daju najmanje 600 evra, za prevoz 100, a koliko zarađuju?

Kako će vam biti najviše zavisi od vas samih, ali ima nekih bitnih stvari koje morate da znate ako planirate da odete tamo

Objavljeno: 10:16h

OPSEDNUTA SAM ČIŠĆENJEM STANA! Ovo je suma koju prosečna Srpkinja troši na kućnu hemiju! OD NJE BOLI GLAVA!

U proseku 32.000 ljudi godišnje ode iz Srbije u potrazi za ‚‚boljim životom”, a od toga tradicionalno najviše ode u Nemačku. Iako većina veruje da je Nemačka ‚‚obećani raj”, postoji nekoliko stvari koje budući gastarbajteri treba da znaju pre nego se odluče za selidbu.

Kakav će vam život u tuđini biti, zavisi naravno od onoga za koji posao ste kvalifikovani. Evo nekoliko primera kako i koliko se zarađuje u Nemačkoj.

foto: pixabay.com

Građevinski inženjeri mesečno zarađuju oko 3.000 evra bruto, odnosno 2.000 neto, a arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, lekari i matematičari zarađuju 600 evra više mesečno, dok informatičari zarađuju oko 2.300 evra neto.

Konobari, kuvari i frizeri mesečno zarađuju 1.000 evra plus napojnice. Automehaničari, električari i modeli zarađuju oko 1.300 evra, a negovatelji sa iskustvom zarađuju 1.600 evra neto.

foto: giphy

Međutim, za stan i potrepštine od plate svakog meseca, zavisno o mestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 evra. Za hranu se u proseku izdvaja 280 evra po osobi, dok mesečna karta za javni prevoz stoji najmanje 50 do 100 evra mesečno.

Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Nemačkoj i trenutno je zaposlen kao negovatelj u jednom staračkom domu. Bolje živi u Nemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plate.

foto: pixabay.com

- U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je takođe bila zaposlena. Praktično smo imali tri plate i s te tri plate smo bili negde na nuli. Ovde ćemo s jednom platom moći normalno da živimo, a moći ćemo da priuštimo i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali - rekao je Milivojević.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: dw.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.