CAR JE GO: Trampa napustile sve velike kompanije, a on se zahvalio na Tviteru!
Foto: Reuters

novi problemi bele kuće

CAR JE GO: Trampa napustile sve velike kompanije, a on se zahvalio na Tviteru!

Direktor Dženeral elektrika Džefri Imelt je rekao da su predsednikove izjave "duboko uznemirujuće" i da njihov ton otežava mere za povećanje privrednog rasta

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp ukinuo je dva svoja poslovna saveta s predstavnicima velikih kompanija, pošto su direktori američkih korporacija sami odlučili da se povuku posle njegovih spornih izjava o neredima u Virdžiniji.

Odluka uticajnih korporacija da se distanciraju od predsednika koji se hvali svojim umećem da privlači milijardere i korporativne džinove u Ovalni kabinet Bele kuće, šokantan je udarac za Trampa, navodi agencija Asošiejted pres.

Članovi Foruma za strategiju i politiku, u kojem su bili direktori General Electric, Wal-Mart, General Motors, Boeing, IBM i JP Morgan Chase, održali su u utorak telefonski sastanak na kojem su odlučili da ukinu to telo posle Trampove izjave da su obe strane krive za nasilje u Virdžiniji, kao i da nema velike razlike između belih suprematista i njihovih protivnika koji su protestovali zbog skupa ekstremnih desničara.

Direktori korporacija, pod pritiskom javnosti što su u predsednikovom savetodavnom telu, telefonom su obavestili Belu kuću o svojoj odluci o raspuštanju tog tela, posle čega je Tramp na Tviteru objavio da gasi dva saveta.

foto: Reuters

- Umesto da stavljam pod pritisak poslovne ljude iz Saveta za proizvodnju i Foruma za strategiju i politiku, oba ukidam. Hvala vam svima! - naveo je Tramp.

Članovi Saveta za američku proizvodnju prvi su reagovali posle prve Trampove sporne izjave o krivice obe strane za subotnje nerede u Šarlotsvilu. Direktor farmaceutske kompanije Merk, Afro-Amerikanac Kenet Frejžer, prvi je dao ostavku, na šta je Tramp burno reagovao na Tviteru navodeći da je "Merk lider u sve većim cenama lekova, dok istovremeno iznosi radna mesta iz SAD".

foto: Reuters

Kada su posle toga ostavke podneli direktor Intela Brajan Krzanič i direktor proizvodjača sportske opreme Under Armour Kevin Plank, Tramp je opet na Tviteru reagovao: "Za svakog direktora koji ispadne iz Saveta za proizvodnju, imam mnoge da zauzmu njihova mesta".

Tramp je u ponedeljak dao izjavu u kojoj osudjuje rasiste, bele suprematiste, pristalice Kju-kluks-klana i neonaciste koji su organizovali skup u Šarlotsvilu na kojem je u nasilju poginula jedan žena, ali je sledećeg dana na konferenciji za novinare o infrastrukturi skrenuo s teme i poistovetio ekstremne desničare i protivdemonstrante.

foto: Reuters

Direktori velikih korporacija, koji su po inauguraciji prihvatili predsednikov poziv da sarađuju u nadi da će biti smanjeni propisi i porezi, sada su bili u opasnosti da otudje svoje zaposlene ali i potrošače zbog Trampovog poistovećiovanja belih suprematista i rasista s njihovim protivnicima.

- Uloga lidera, u poslu ili u vladi, jeste da okuplja ljude, ne da ih razdvaja - rekao je direktor JP Morgan Chase Džejmi Dajmon, koji je i predsednik udruženja direktora koje je pokrenulo višemilionsku kampanju za podršku Trampovim pozivima za smanjenje poreza.

Direktor Dženeral elektrika Džefri Imelt je rekao da su predsednikove izjave "duboko uznemirujuće" i da njihov ton otežava mere za povećanje privrednog rasta.

foto: Reuters

Kompanije su pod pritiskom javnosti da se odreknu predsednika i povuku iz savetodavnih tele Bele kuće, mada se mogu suočiti i s bojkotom Trampovih pristalica. Samo ako medjusobno saradjuju mogu da izbegnu oštre kritike javnosti, ali i predsednika, koji je poznat po izlivima besa prema kompanijama koje ne žele da saradjuju s njim, navodi AP.

Mnoge korporacije su posle prve sporne Trampove izjave odlučile da ostanu uz njega, ali je posle njegove druge sporne izjave u utorak, podrška dovedena u pitanje. Predsednik Foruma za strategiju i politiku Stiven Švarcmen, šef investicione kompanije Blackstone, izradio je izjavu o raspuštanju tog tela koju su prihvatili i ostali članovi.

Profesor Škole menadžemta na Jejlu Džefri Sonefeld rekao je da se tim raspuštanjem jasno baca sumnja na Trampovo liderstvo.

- Car je go - rekao je Sonefeld.

Iz Saveta za proizvodnju u junu se povukao direktor Tesle Ilon Mask uzbog povlačenja SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma. Direktor Volt Diznija (alt Disney) Bob Ajger se iz istog razloga povukao iz Foruma za strategiju i politiku. To su bile odluke podstaknute političkim razlikama. Odluka o ukidanju celih savetodavnih panela odražava sumnju u Trampovo liderstvo.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.