KIM ODUSTAO OD LANSIRANJA RAKETA NA GUAM: Svet je upravo izbegao početak VELIKOG RATA!
Foto: Reuters

povukao se

KIM ODUSTAO OD LANSIRANJA RAKETA NA GUAM: Svet je upravo izbegao početak VELIKOG RATA!

Vođa Severne Koreje je poručio da će ipak lansirati rakete, ali "samo ako Jenkiji nastave sa svojim opasnim akcijama na poluostrvu"

Objavljeno:

Kim Džong-un je saopštio da će "odložiti" lansiranje projektila prema američkoj teritoriji Guam, u Tihom okeanu, saopštili su severnokorejski mediji jutros.

U svom prvom javnom nastupu u poslednjih par nedelja, Kim je izvršio kontrolu borbene gotovosti armije, i objasnio koji su mu planovi kad je reč o lansiranju projektila prema Guamu.

- Ako Jenkiji nastave sa svojim opasnim ponašanjem na Korejskom poluostrvu, i ako budu provocirali Severnu Koreju, vođa će doneti odluku koja je već saopštena - rečeno je na državnoj televiziji.

Podsetimo, planovi Pjongjanga da lansira projektile u blizinu Guama doneli su svetu veliku krizu, a mnogi su govorili o početku Trećeg svetskog rata. Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je oštro Kima da će Severna Koreja "osetiti vatru i bes" ako bude lansirala projektile.

U pokušaju da smiri tenzije, predsednik Južne Koreje Mun Džae-in rekao je da nikakve vojne akcije protiv Severne Koreje neće biti bez pristanka Seula.

- Sprečićemo rat, po svaku cenu - rekao je on.

Inače, sledeće nedelje održaće se zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe, što se smatra velikom provokacijom za Severnu Koreju. Očekuje se da će reakcija Pjongjanga na njih biti "radikalna", a koliko radikalna, niko ne zna.

(Espreso.co.rs/Reuters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.