U POGREŠNOM TRENUTKU: Tramp će ovom odlukom razbesneti Kinu!
Foto: Reuters

trebao je da razmisli...

U POGREŠNOM TRENUTKU: Tramp će ovom odlukom razbesneti Kinu!

Istragu će Kina smatrati aktom agresije, jer se zasniva na zakonu koji je zastario sa osnivanjem Svetske trgovinske organizacije

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp je spreman da zatraži trgovinsku istragu protiv Kine zbog navodne krađe američke tehnologije i intelektualne svojine. Tim potezom će naljutiti Kinu koja bi trebalo da ima veliku ulogu u rešavanju krize sa Severnom Korejom.

Očekuje se da će Tramp danas potpisati izvršni nalog, kojim će zatražiti od svoje kancelarije za trgovinu da razmotri pokretanje istrage.

Kako navodi američka agencija, Tramp planira da, usred 17-dnevnog odmora, napusti golf klub u Nju Džersiju i vrati se u Vašington da potpiše nalog.

Ne postoji rok za donošenje odluke o tome da li je potrebna bilo kakva istraga, koja bi, ako bude pokrenuta, lako mogla da potraje godinu dana.

Tramp želi da američki zvaničnici istraže kineske prakse kojima se primoravaju američke kompanije da dele intelektualnu svojinu kako bi dobile pristup drugoj najvećoj ekonomiji na svetu.

Mnoge američke kompanije moraju da osnivaju mešovita preduzeća sa kineskim firmama i tako stave na raspolaganje svoju vrednu tehnološku imovinu, što je praksa za koju Vašington tvrdi da guši ekonomski rast SAD.

foto: Reuters

U telefonskom razgovoru u petak, Tramp je pohvalio kineskog predsednika Si Đinpinga zbog nedavne podrške Pekinga glasanju u Ujedinjenim nacijama (UN) o pooštravanju sankcija Severnoj Koreji, pri čemu su dvojica lidera potvrdila svoju opredeljenost za Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja.

Međutim, Tramp je takode obavestio Sija o pokretanju moguće istrage kineske trgovinske prakse, navodi AP, pozivajući se na dvojicu američkih zvaničnika upoznatih sa sadržajem razgovor, a koji su tražili da ne budu imenovani jer nemaju ovlašćenje da javno govore o tom privatnom telefonskom pozivu.

Istragu će Kina smatrati aktom agresije, jer se zasniva na zakonu koji je zastario sa osnivanjem Svetske trgovinske organizacije. Osim toga, ona dolazi u najgorem mogućem trenutku - usred eskalacije tenzija sa Severnom Korejom i svakako neće biti od pomoći pri traženju mirnog rešenja problema.

Postoji pravi način i postoji i pogrešan način da se to uradi, a Tramp planira da to uradi na pogrešan način - tako što će izvršiti zastarelo trgovačko merenje iz 1974. godine.

To je mera koja će uznemiriti kinesko rukovodstvo u osetljivom vremenu, vremenu kada SAD pokušavaju da ohlade tenzije sa Severnom Korejom. Kina je najmoćniji saveznik i ekonomski dobrotvor izolovane nacije.

Zakon koji Tramp planira da koristi je Odeljak 301 američkog Zakona o trgovini iz 1974. godine. U suštini to dozvoljava da Tramp nametne tarife drugoj državi, bez odbrenja Kongresa.

foto: Profimedia

- Zakon nije korišćen za 50 godina i postoji dobar razlog za to - rekao je Čad Braun iz Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju za "Biznis insajder".

- Izgradili smo novi sistem trgovanja, tako da nismo morali da koristimo ovaj zakon.

Taj trgovinski sistem naziva se Svetska trgovinska organizacija - telo formirano 1995. godine, koje se bavi trgovinskim sporovima između država članica.

Tramp se protivi ovoj organizaciji, smatrajući je ona "simbol globalizacije" koji je doveo do pada američke industrije.

Vašington želi da Peking uvede strože kazne za krađu intelektualne svojine i da ublaži namete američkim firmama koje se nadaju ulasku i sticanju udela na kineskom tržištu napredne tehnologije.

Smatra se da kineska praksa šteti i evropskim firmama, pa Trampovi kritičaru kažu da bi SAD trebalo zajedno sa EU da sarađuje na ovom pitanju, što on ne želi.

foto: Fonet

Kineski državni mediji pišu danas da bi američki predsednik Donald Tramp "mogao da izazove trgovinski rat" ako nastavi sa planovima o pokretanju istrage o navodima da li je Kina krala američku tehnologiju.

List Čajna dejli navodi da bi Trampova odluka o pokretanju istrage mogla da "pojača tenzije".

Ukoliko Tramp odluči da zaobiđe pravila STO, ništa neće sprečiti Kinu da i ona učini to isto. A kako Kina ima moć da utiče na Severnu Koreju, Trampovi potezi mogu dovesti do opasnih posledica.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.