UBIJEN HEROJ ČIJI JE GEST RASPLAKAO PLANETU: Pre nekoliko meseci svi su mu se KLANJALI, a sada mu kukavički PRESUDILI (VIDEO)
Foto: Printscreen

Tuga

UBIJEN HEROJ ČIJI JE GEST RASPLAKAO PLANETU: Pre nekoliko meseci svi su mu se KLANJALI, a sada mu kukavički PRESUDILI (VIDEO)

Velika tragedija šokirala svet

Objavljeno: 19:55h

Nepoznati napadači ubili su u subotu sedmoricu pripadnika volonterske spasilačke organizacije Belih šlemova, pošto su upali u njihovu kancelariju i otvorili vatru na njih na severozapadu Sirije. Napad, prvi takav, kažu aktivisti, dogodio se u Sarminu, u pokrajini Idlibu, saopštila je organizacija Belih šlemova na svojoj stranici.

Neznanci su u zoru upali u prostorije civilne zaštite u Sarminu i zapucali, ubivši sedmoricu volontera”, dodaje ta organizacija koja deluje na područjima van kontrole režima Bašara al Asada.

Ukradena su dva minibusa, kacige (koje nose spasioci) i prenosne radiostanice”, navodi organizacija. Zasad nije jasno je li ubistvo bilo politički motivisano ili je cilj bila krađa. Organizacija je objavila snimke žrtava koje leže u krvi. “Sedmorica spasilaca ubijena su metkom u glavu”, rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, iz Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Njihove kolege su došle rano ujutru na posao i našli ih mrtve”. SOHR i aktivisti tvrde da je jedan od ubijenih Abu Kifah, koji se pojavio na snimku koji je 2016. obišao svet: "Spasilac jeca držeći u rukama četveromesečnu devojčicu koju je izvukao iz ruševina nakon bombardovanja grada Idliba". Prizor je bio toliko emotivan da se i iskusna britanska voditeljka Kejt Silverton, nakon priloga rasplakala i ostatak vesti čitala vidno potresena. Beli šlemovi, koje su 2016. bile novinovani za Nobelovu nagradu za mir, postali su poznati zahvaljujući potresnim videosnimcima na društvenim mrežama na kojima idu prema bombardovanim mestima kako bi spasli preživele, najpre decu, zatrpane pod ruševinama zgrada uništenih u bombardovanju.

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.