Desničari vode: Nacionalni front ostvario rekordne rezultate na regionalnim izborima u Francuskoj

posledica terorističkih napada

Desničari vode: Nacionalni front ostvario rekordne rezultate na regionalnim izborima u Francuskoj

Ako osvoji većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front Marin Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu
Objavljeno: 22:18h

Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) ostvario je rekordne rezultate u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj, pokazuju prve nezvanične procene. FN je osvojio između 27,2 i 30,8 odsto glasova i vodeći je u najmanje šest od 13 regiona. Ako dobiju većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front liderke Marin Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu.

Izbori su održani pod oštrim merama bezbednosti nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 130 ljudi. Oni se smatraju testom za podršku javnosti merama vlade nakon novembarskih terorističkih napada. Prema predizbornim anketama, i Republikanska partija desnog centra, koju predvodi bivši predsednik Nikola Sarkozi, i Nacionalni front mogu da računaju na oko 30 odsto, dok Socijalistička partija aktuelnog predsednika Fransoa Olanda ima podršku od oko 22 odsto i mogla bi da izgubi neke regione.
Predizborne ankete su pokazale porast popularnosti FN-a nakon napada u Parizu za četiri do sedam odsto. Drugi izborni krug biće održan za sedam dana. Popularnost predsednika Olanda je porasla posle napada u Parizu, pošto je intenzivirao vazdušne napade na Islamsku državu i uveo vanredno stanje u Francuskoj. Njegova stranka, ipak, gubi podšku birača pošto vlada nije uspela da smanji nezaposlenost i podstakne privredu. (Espreso.co.rs / Beta / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.