MOLITVA ZA ŽRTVE: Japan obeležio 82. godišnjicu atomskog napada na Nagasaki!
Foto: Reuters

DA SE NE PONOVI

MOLITVA ZA ŽRTVE: Japan obeležio 82. godišnjicu atomskog napada na Nagasaki!

Japan je jedina zemlja koja je pretrpela dva atomska napada. U napadu na Nagasaki poginulo je 70.000 ljudi, a tri dana ranije, 6. avgusta 1945. američki napad na Hirošimu odneo je 140.000 života

Objavljeno:

Japan je danas obeležio 82. godišnjicu nuklearnog napada američke vojske na Nagasaki čiji je gradonačelnik Tomihisa Taue upozorio da raste bojazan od novog atomskog napada.

- Jak osećaj strepnje širi se svetom da bi u ne tako dalekoj budućnosti ovo oružje moglo ponovo da bude upotrebljeno - rekao je Taue na komemoraciji u Parku mira.

TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU? Kolima pokosio francuske vojnike, dvojica teško ranjena!

Ceremonija, kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi, počela je minutom ćutanja tačno u 11.02 po lokalnom vremenu kada se napad dogodio, nakon čega se začulo zvono mira.

- Nuklearna pretnja neće prestati sve dok zemlje budu tvrdile da je nuklearno oružje ključno za njihovu nacionalnu bezbednost - rekao je Taue.

foto: Reuters

On je apelovao na nuklearne sile da napuste takvo oružje i kritikovao japansku vladu zbog toga što ne učestvuje u globalnim nastojanjima da se nuklearno oružje zabrani.

Odsustvo Japana iz diplomatskih pregovora o sporazumu UN o zabrani nuklearnog oružja je, kako je rekao, neshvatljivo za one koji žive u gradovima koji su pretrpeli atomsko bombardovanje.

foto: Reuters

Japan je jedina zemlja koja je pretrpela dva atomska napada. U napadu na Nagasaki poginulo je 70.000 ljudi, a tri dana ranije, 6. avgusta 1945. američki napad na Hirošimu odneo je 140.000 života.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.