PRETI NAM OPASNOST! Ako temperature ovako nastave, našoj planeti se ne piše dobro!
Foto: Printscreen Youtube / NASA Goddard

MRAČNA BUDUĆNOST!

PRETI NAM OPASNOST! Ako temperature ovako nastave, našoj planeti se ne piše dobro!

U tu svrhu su oni iskoristili dve klimatske simulacije bazirane na prethodnim matematičkim modelima kretanja svetskih struja

Objavljeno:

Ekstremne vrućine izazvane klimatskim promena mogle bi da južnu Aziju, gde živi petina čovečanstva, učine nenaseljivom do kraja ovog veka ako se ništa ne učini po pitanju smanjenja emisije gasova staklene bašte, navodi se u danas objavljenoj studiji.

"Porast temperature i vlažnosti vazduha mogli bi da dostignu nivo koji prevazilazi sposobnost ljudskog organizma da preživi bez zaštite", navodi se u istraživanju objavljenom u magazinu Sajens advens (Science Advance).

STRAVIČNA TRADEDIJA TRESE SVET! Avion pokosio punu plažu, dvoje mrtvih! (VIDEO)

Naučnici tvrde da bi smrtonosni toplotni talasi za nekoliko decenija mogli da se očekuju širom Indije, Pakistana i Bangladeša, što obuhvata i važne poljoprivredne regione u dolinama Inda i Ganga.

foto: Fonet

Tokom 2015. Indiju i Pakistan pogodio je peti najjači toplotni talas u istoriji i odneo oko 3.500 života.

Brojne studije u južnoj Aziji su pronašle vezu izmedju klimatskih promena i učestalosti toplotnih talasa i njihovog uticaja na zdravlje ljudi.

Ali, prema naučnicima sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) i Univerziteta Lojola iz Los Andjelesa, do sada nije urađeno predviđanje kako bi "vlažna vrelina" i njeni efekti uticali na sposobnost organizma da se prilagodi.

U tu svrhu su oni iskoristili dve klimatske simulacije bazirane na prethodnim matematičkim modelima kretanja svetskih struja.

Autori istraživanja su konstatovali da će bez smanjivanja emisije ugljen-dioksida temperature u najvećem delu južne Azije dostići 35 stepeni do kraja veka, i da bi u takvim uslovima ljudski organizam imao velike teškoće da preživi. U nekim oblastima bi bilo i preko 35 Celzijusovih stepeni.

Ukoliko bi se primenile odredbe Pariskog sporazuma o klimi vezane za ugljen-dioksid, temperature bi i dalje mogle da pređu 31 stepen, što se takođe smatra opasnim po zdravlje.

"Nadamo se da će biti moguće izbeći predviđanja o smrtonosnim toplotnim talasima smanjivanjem emisije gasova staklene bašte i obuzdavanjem globalnog zagrevanja", rekao je profesor inženjerstva i jedan od autora istraživanja Elfatih Eltahir i dodao da "to nije neizbežan scenario".

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.