PUKOM SREĆOM IZBEGNUTA KATASTROFA: Raketa Severne Koreje zamalo pogodila putnički avion sa više od 300 ljudi!
Foto: Reuters

balistička proba

PUKOM SREĆOM IZBEGNUTA KATASTROFA: Raketa Severne Koreje zamalo pogodila putnički avion sa više od 300 ljudi!

Za razliku od Severne Koreje, koja rakete ispaljuje bez ikakvog upozorenja, druge države neretko najave nekakvu vojnu aktivnost na određenom području što onda služi kao upozorenje aviokompanijama da u tom periodu izbegavaju letove tim zonama

Objavljeno:

Komercijalni avion proleteo je pored lokacije zapadno od Japana manje od deset minuta pre nego je Severna Koreja na tom mestu ispalila svoju najnoviju balističku raketu, piše "Ej-Bi-Si njuz" pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Balistička raketa koju je u petak lansirala Severna Koreja bila je interkontinentalna (ICBM), a preletela je oko 1.000 kilometra pre no što je pala u more japanskog ekonomskog pojasa.

Podaci o komercijalnim letovima pokazali su da je postojala potencijalna opasnost za let 293 kompanije "Er Frans", u kojem je 323 putnika i članova posade putovalo iz Tokija za Pariz.

REPUBLIKANSKI SENATOR: Postoji vojno rešenje za Severnu Koreju, a ako se bude ginulo ginuće tamo!

Džef Dejvis u petak je rekao da je raketa lansirana iz Mupiongnija, fabrike oružja na severu Severne Koreje, i da je pala na oko 167 kilometara od japanskog ostrva Hokaida, prenosi Jutarnji list.

foto: Reuters

U "Er Fransu" za "Ej-Bi-Si njuz" kaže da nema nikakve opasnosti na rutama njihovih letova i da je konkretni let prošao bez incidenata. Iz kompanije kažu i da neprestano prate moguće opasnosti i analiziraju kritične zone kako bi pravovremeno prilagodili rute letova.

foto: Fonetap

No, Pentagon je zabrinut, jer kažu da bi Severna Koreja ispaljivanjem raketa mogla da ugrozi komercijalne letove, budući da je poslednja prošla područjem na kojem je putnički avionski saobraćaj gust.

- Sve što oni rade je prilično nekoordinirano - upozorio je Dejvis, napominjući da su u opasnosti bili i brodovi na području pada projektila.

Za razliku od Severne Koreje, koja rakete ispaljuje bez ikakvog upozorenja, druge države neretko najave nekakvu vojnu aktivnost na određenom području što onda služi kao upozorenje aviokompanijama da u tom periodu izbegavaju letove tim zonama. Severnokorejska ispitivanja dve nuklearne bombe i različitih raketa od početka prošle godine pojačali su napetosti na Korejskom poluostrvu.

(Espreso.co.rs / Jutanji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.