ČEKA SE REAKCIJA: Senat usvojio nove sankcije protiv Rusije, Irana i Severne Koreje!
Foto: Reuters

nove tenzije

ČEKA SE REAKCIJA: Senat usvojio nove sankcije protiv Rusije, Irana i Severne Koreje!

Senat je sa 98 glasova "za" i dva "protiv" usvojio predlog zakona o sankcijama protiv Rusije, Irana i Severne Koreje. Snažnu podršku dali su senatori iz redova republikanaca i demokrata

Objavljeno:

Senat američkog Kongresa skoro jednoglasno je usvojio nove sankcije protiv Rusije, posle čega dokument ide na potpisivanje predsedniku Donaldu Trampu, koji ima pravo da uloži veto.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je više puta negirao navode o tome da se Moskva mešala u predsedničke izbore u Americi i koristila nelegalne sajber metode, zapretio je kontramerama ukoliko predlog zakona bude potvrđen.

Senat je sa 98 glasova "za" i dva "protiv" usvojio predlog zakona o sankcijama protiv Rusije, Irana i Severne Koreje. Snažnu podršku dali su senatori iz redova republikanaca i demokrata.

Ukoliko Tramp odbije da potpiše predlog zakona, dokument se vraća u Kongers, koji ima ovlašćenje da poništi veto dovoljnim brojem glasova. Predstavnički dom usvojio je ovaj dokument ranije sa 419 glasova "za" i tri "protiv".

foto: EPA / Molly Riley

Dokumentom su predviđene i kaznene mere protiv Irana i Severne Koreje zbog njihovih raketnih programa i kršenja ljudskih prava, a od stranih banaka se zahteva da prestanu da posluju sa Pjongjangom. Uvode se restrikcije svima koji su povezani sa iranskim balističkim raketnim programom, a sankcije se odnose i na iransku Islamsku revolucionalrnu gardu.

foto: Reuters

Zvaničnik Bele kuće rekao je da će predlog zakona biti razmotren i da američka administracija "snažno podržava sankcije protiv sve tri zemlje". Drugi zvaničnik je izjavio da bi moglo proći nekoliko dana pre nego što predlog zakona stigne na Trampov sto.

(Espreso.co.rs / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.