TEŽAK UDARAC ZA TRAMPA: Bolesni Mekejn glasao protiv ukidanja Obaminog zakona, REPUBLIKANCI SE UPLAŠILI POSLEDICA!
Foto: EPA/Michael Reynolds

Glasanje u senatu SAD

TEŽAK UDARAC ZA TRAMPA: Bolesni Mekejn glasao protiv ukidanja Obaminog zakona, REPUBLIKANCI SE UPLAŠILI POSLEDICA!

- 3 republikanca i 48 demokrata su izneverili američki narod - rekao je Tramp

Objavljeno:

Donald Tramp je pretrpeo veliki poraz! Senatori su odbacili predlog da se ukine "Obamaker", što je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja Trampa i Republikanaca!

Posle 7 godina obećanja Republikanaca da će ukinuti Obamin "Affordable Care Act", sve se svelo na veliko ništa, kad je došlo na red sudbonosno glasanje u Senatu SAD.

Republikanska većina u Kongresu je nekoliko desetina puta, od 2011. godine, glasala protiv "Obamakera", kojim se velikom broju Amerikanaca omogućava zdravstveno osiguranje, a centralni deo obećanja Republikanaca pred izbore je bio - dajte Trampu ključ Bele kuće u ruke, i on će srušiti štetni zakon koji usisava novac iz budžeta.

Ali kad je došao na red momenat da se to zaista uradi, i da se GOP posle toga suoči sa posledicama (čitaj sa besom miliona) - svi junaci nikom ponikoše!

Uprkos jakoj kampanji predsednika Trampa i lidera većine u Senatu Miča Mekonela, dovoljno republikanskih senatora je odustalo od ukidanja "Obamakera" i velikog povećanja broja Amerikanaca bez zdravstvene zaštite.

Poslednje i najbitnije glasanje protiv "Obamakera", kojim se ukidaju ključne komponente ovog zakona, završilo se rezultatom 49-51, a poraz Trampu su uručili republikanski senatori Suzen Kolins iz Mejka, Liza Murkovski iz Aljaske i Džon Mekejn, koji je pre samo nekoliko dana saznao da ima agresivan rak mozga.

Nešto pre glasanja, postalo je očigledno da Tramp nema podršku koja je potrebna, pošto je Mekejn sišao i rekao vođama GOP da planira da glasa "ne". Isto se znalo i za Kolinsovu i Murkovski. Više od sat vremena Republikanci, uključujući i potpredsednika Majka Pensa, pokušavali su da ubede Mekejna i Murkovsku da se predomisle, ali bez uspeha.

Tramp je, podsetimo, žestoko napadao Obamaker u toku kampanje, i obećao je da će, zajedno sa republikanskom većinom u Kongresu i Senatu, doneti novi, bolji zakon, koji će manje koštati, a davati više izbora.

Međutim, pošto je postalo jasno da su ova obećanja uglavnom prazna, i da bi ukidanje zdravstvene zaštite za milione značilo veliki problem na biralištima, Republikanci su ustuknuli.

Tramp je prilčno besno reagovao na ove vesti.

"3 republikanca i 48 demokrata su izneverili američki narod. Kao što sam govorio od početka, neka Obamaker implodira. Gledajte"!

(Espreso.co.rs/Huffington Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.