Premijer Izraela planira da zatvori Al Džaziru u Jerusalimu!
Foto: Reuters

sprema se zakon

Premijer Izraela planira da zatvori Al Džaziru u Jerusalimu!

Premijer je istakao da promovišu nasilje nad Brdom hrama

Objavljeno:

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da planira da zatvori po mreže Al-Jazeera u Jerusalemu.

- Naložio sam da se zatvori kancelarija Al Džazire u Jerusalimu zato što promoviše nasilje nad Brdom hrama. Ako to nije moguće prema važećim zakonima, učiniću sve da neophodni zakon prođe na Knesetu kako bi raspustili Al Džaziru - poručio je Netanijahu preko svoje Fejsbuk stranice.

Izraelske vlasti, nakon smrtonosne pucnjave 14. jula po prvi put posle skoro pet decenija su zatvorile džamiju Al-Aksu, koju poštuju i muslimani i Jevreji, koji je nazivaju Brdo hrama, i zabranile džuma-namaz u petak.

SKINUO GEJTSA S TRONA: Vlasnik Amazona najbogatiji na svetu sa preko 91 milijardom dolara!

Džamija je kasnije ponovo otvorena nakon što su izraelske snage na njenim prilazima instalirale detektore metala i sigurnosne kamere.

Muslimani su protestovali protiv tih mera, a u sukobima koji su izbili stradalo je 11 ljudi, među kojima osam Palestinaca. Ipak, Izrael nije želeo da ukloni detektore uz obrazloženje da su nove mere bezbednosti slične onima na drugim svetim mestima u svetu.

Nakon međunarodnog pritiska, izraelski ministar bezbednosti odlučio je da ukloni detektore metala, ali je kazao da će uspostaviti novi sistem nadzora, koji koristi “pametne provere“ zasnovane na naprednoj tehnologiji.

(Espreso.co.rs / Anadolija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.