U OVOJ EVROPSKOJ DRŽAVI SVI ZNAJU KOLIKO IM KOMŠIJE ZARAĐUJU: Potrebno je samo da uđu na Fejsbuk i kliknu! (FOTO)
Foto: Profimedia

nezamislivo

U OVOJ EVROPSKOJ DRŽAVI SVI ZNAJU KOLIKO IM KOMŠIJE ZARAĐUJU: Potrebno je samo da uđu na Fejsbuk i kliknu! (FOTO)

Mnogima je to sada već postala čista zabava!

Objavljeno:

Ove nedelje britanski mediji su objavili vest o tome koliko zarađuju poznati voditelji na BBC-ju, iako su plate njihovih kolega na komercijalnim televizijama ostale skrivene.

U Norveškoj pak, piše BBC, takvih tajni nema. Naime, ako neko želi da sazna kolika je tuđa plata, to može da učini vrlo lako - i to retko izaziva neke probleme.

Pre su informacije o neto plazi, imovini i porezima koje neka osoba plaća bile zapisane jednom godišnje u knjigama koje su stajale u javnoj beležnici, a sada su sve informacije na internetu i do njih vam treba samo nekoliko klikova.

foto: Giphy

Ova promena dogodila se 2001. godine, a bivši urednik privredne rubrike u novinama Verdens Gang, Tom Stavi, kaže kako je mnogima to postala čista zabava.

- Automatski si mogao saznati koliko tvoji Facebook prijatelji zarađuju, čim si se logovao na tu društvenu mrežu. Postalo je smešno - govori.

Transparentnost je važna, smatra Stavi, delom jer Norvežani plaćaju velike poreze, oko 40.2 posto, dok je taj prosek u Europskoj uniji 30.1 posto.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.