Ekshumirani ostaci Salvadora Dalija: Čuveni brkovi ostali u svom klasičnom obliku kazaljki na satu
Foto: Profimedia

28 godina posle smrti

Ekshumirani ostaci Salvadora Dalija: Čuveni brkovi ostali u svom klasičnom obliku kazaljki na satu

Ako se potvrdi da je Dali njen otac, Abel bi mogla da traži četvrtinu njegovog imanja koje je sada u vlasništvu javne fondacije

Objavljeno: 13:25h

Španski forenzičari uzeli su uzorke kose, noktiju i kostiju čuvenog slikara Salvadora Dalija radi utvrđivanja očinstva na zahtev jedne Katalonke.

Forenzičari su u četvrtak uveče otvorili njegov kovčeg, a uzimanju uzoraka tela moglo je da prisustvuje samo pet osoba - sudija, tri islednika i asistent.

Generalni sekretar fondacije Gala - Salvador Dali izjavio je da su ostaci, mumuficirani pre 27 godina, dobro očuvani i da su njegovi čuveni brkovi ostali u "svom klasičnom obliku 10 i 10", misleći na položaj kazaljki na satu.

foto: EPA

Analiza uzoraka mogla bi da traje nedeljama.

Pilar Abel, rođena 1956, godinama je tvrdila da je njena majka imala ljubavnu aferu s Dalijem, a na njen zahtev sud je prošlog meseca naložio ekshumaciju Dalijevih posmrtnih ostataka da bi se uzeli uzorci DNK za utvrđivanje biološkog očinstva. Ako se potvrdi da je Dali njen otac, Abel bi mogla da traži četvrtinu njegovog imanja koje je sada u vlasništvu javne fondacije.

Predstavnici fondacije koja upravlja Dalijevim imanjem saopštili su danas da dokazi u prilog Abelinih tvrdnji nisu bili dovoljni za ekshumaciju i da će nastaviti pravnu borbu za poništavanje testa očinstva.

foto: EPA

Fondacija i muzej su preduzeli korake da spreče da se fotografije ekshumacije pojave u javnosti, pa tako nije dozvoljeno unošenje mobilnih telefona, a ispod staklene kupole postavljena je nadsrtrešnica da ne bi moglo da se snima ili slika dronovima.

Španski umetnik je rođen u Figeresu 1904, gde je i umro u 85. godini. Sahranjen je u pozorištu-muzeju Dali u Figeresu.

(Espreso.co.rs / Beta, AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.