ČEKA SE PRESUDA: Mlada Saudijka uhapšena zbog šetnje u mini suknji! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

STROGI ZAKONI

ČEKA SE PRESUDA: Mlada Saudijka uhapšena zbog šetnje u mini suknji! (VIDEO)

Reakcije na snimak i hapšenje žene pokazuju snagu i raširenost konzervativnih gledišta

Objavljeno: 19.07.2017. 11:30h

Mlada Saudijka, koja je izazvala senzaciju na internetu postavljanjem snimka u kome šeta ulicom u mini suknji i kratkoj majici, uhapšena je u Rijadu, zbog kršenja strogih pravila oblačenja u tom kraljevstvu.

Žena, čije ime nije saopšteno, privedena je zbog nošenja "nepristojne odeće", saopštili su državni mediji. Policija je slučaj predala tužilaštvu.

Snimak, koji se prvo pojavio na Snepčetu, prikazuje ženu u šetnji praznom istorijskom utvrdom u Ušajageru, selu severno od Rijada. Selo se nalazi u regionu Nadžd, domu nekih od najkonzervativnijih saudijskih plemena i porodica.

DECA NISU ODUSTALA: U glečeru pronađena tela para nestalog pre 75 godina!

To je izazvalo bes dela javnosti, koji je zahtevao njeno hapšenje zbog otvorenog kršenja propisa, koji traže od svih žena, uključujući i strankinje, da nose dugačku i široku odeću, kao i da prekrivaju kosu i lice.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman se zalaže za veće mogućnosti zabave za veoma brojnu populaciju mladih u konzervativnom kraljevstvu, ali reakcije na snimak i hapšenje žene pokazuju snagu i raširenost konzervativnih gledišta.

Vlada je prošle nedelje objavila da će devojčicama biti dozvoljeno da se u školama bave sportom i da imaju časove fizičkog, a smanjena su i ovlašćenja religijske policije, koja više nema pravo da hapsi ljude.

Uprkos tim potezima, polna segregacija i stroga ograničenja za žene su i dalje na snazi. Ženama u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno da voze, a ne mogu dobiti pasoš ili putovati u inostranstvo bez dozvole muškog srodnika.

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media