VIKILIKS OBJAVIO ŠOKANTNE TVRDNJE: CIA špijunirala Android uređaje miliona ljudi!
Foto: Reuters

SAJBER NADZIRAČI

VIKILIKS OBJAVIO ŠOKANTNE TVRDNJE: CIA špijunirala Android uređaje miliona ljudi!

HighRise se na Android uređaje instalirao kroz aplikaciju TideCheck, a dokazi su vezani za HighRise verziju 2.0 koju je CIA koristila 2013 godine, ali samo na Android verzijama u rasponu od 4.0 (ICE Cream Sandwich) do 4.3 (Jelly Bean)

Objavljeno: 17.07.2017. 11:54h

VikiLiks je ovog leta objavio nekoliko “epizoda” iz serije dokumenata Vault 7 kojima se otkriva špijuniranje pojedinaca.

Nakon objave dokumenata koji dokazuju da je američka bezbednosna agencija CIA (Central Intelligence Agency) više od deset godina nadzirala kućne rutere i korisnike Microsoft Windows operativnog sistema, stižu novi dokumenti vezani za aferu nazvanu Vault 7.

Ovaj put se navodi da je CIA nadzirala, presretala i na svoje servere preusmeravala tekstualne (SMS) poruke korisnika najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema na svetu, Google Androida. Za ovakav način nadzora, CIA je koristila malware alat zvani HighRise.

HighRise se na Android uređaje instalirao kroz aplikaciju TideCheck, a dokazi su vezani za HighRise verziju 2.0 koju je CIA koristila 2013 godine, ali samo na Android verzijama u rasponu od 4.0 (ICE Cream Sandwich) do 4.3 (Jelly Bean).

foto: FonetapIpak, u dokumentima VikiLksa ali i medija koji su objavili ovu vest, posebno se ističe da to nikako ne znači da su verzije Android mobilnog operativnog sistema nakon 4.3 bezbedne od ovog špijunskog alata, jer postoji sasvim realna mogućnost da je CIA prilagodila i nadogradila HighRise kako bi mogla da nadzire korisničke SMS-ove i na novijim verzijama Googleove platforme za mobilne uređaje.


Ono što je naročito indikativno jeste činjenica da je CIA morala da ima takozvani “root” pristup Android uređajima kako bi mogla da instalira TideCheck, i kroz njega HighRise. Konkretno, to znači da je, osim ovog malwarea, na korisničke uređaje morao da bude instaliran bar još jedan malware alat, ako ne i više njih, kako bi cela operacija mogla da funkcioniše.

CIA je odbila da da komentar.

Dokument koji je objavio VikiLks možete pročitati ovde.

foto: Biocoded/Promo

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?” 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.  

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

(Espreso.rs / Kurir)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media