Evropski sud za ljudska prava podržao zabrana nošenja burki u Belgiji!
Foto: AP

nema prekrivanja lica

Evropski sud za ljudska prava podržao zabrana nošenja burki u Belgiji!

Belgija je zabranu nošenja marama koje u potpunosti prekrivaju lice donela 2011. godine. Belgijiski zakon zabranjuje bilo kakvu odeću koja zaklanja identitet osobe koja ga nosi na javnim mestima

Objavljeno: 11.07.2017. 13:15h

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) podržao je odluku belgijskih vlasti o zabrani nošenja tradicionalnih muslimanskih marama koje prekrivaju lice, odnosno burki, piše "Euronjuz".

Presuda je doneta na osnovu dve tužbe koje su žene muslimanske veroispovesti podnele protiv zabrane nošenja marama koje u potpunosti prekrivaju lice u javnosti. ECHR je presudio da je ograničenje garantuje socijalnu koheziju, "zaštitu prava i sloboda" kao i da je to "neophodno u demokratskom društvu".

Belgija je zabranu nošenja marama koje u potpunosti prekrivaju lice donela 2011. godine. Belgijiski zakon zabranjuje bilo kakvu odeću koja zaklanja identitet osobe koja ga nosi na javnim mestima.

Nošenje tradiconalne muslimanske marame koje u potpunosti prekrivaju lice, prva u Evropi zabranila je Francuska 2011. godine. Prethodno je 2004. godine u toj zemlji zabranjeno nošenje svih upadljivih religijskih simbola, uključujući i muslimanske marame, u javnim institucijama.

U Holandiji je od 2015. godine na snazi delimična zabrana koja ne dozvoljava nošenje burki u vladinim zgradama, bolnicama, školama ili javnom prevozu. U švajcarskom regionu Tičino 2013. godine uvedena je zabrana pokrivanja celog lica na javnim mestima.

foto: AP

Zabrana nošenja burke na snazi je i u nekim delovima Katalonije, iako je Vrhovni sud Španije 2013. godine ukinuo presudu u određenim regionima smatrajući da ograničava slobodu veroispovesti. Međutim, zabrana je ostala na snazi zahvaljujući Evropskom sudu za ljudska prava koji je 2014. godine presudio da zabrana nije prekršila ljudska prava.

U Italiji ne postoji zabrana na nacionalnom nivou, ali u Novara regionu na severozapadu Italije od 2010. godine zakonom su propisane kazne za nošenje odeće koja onemogućava identifikaciju.

(Espreso.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media