PREDSEDNIK ČEŠKE REPUBLIKE ZEMAN: Srbi još na Kosovu polju branili evropske vrednosti
Foto: Fonet

bez dlake na jeziku

PREDSEDNIK ČEŠKE REPUBLIKE ZEMAN: Srbi još na Kosovu polju branili evropske vrednosti

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman: U Africi su spremni milioni ljudi da krenu ka Evropi . Sve obojene revolucije su završile potpunim neuspehom. Demokratija se ne izvozi, ona raste iz domaćih korena

Objavljeno: 19:52h

Kada pogledate istoriju Evrope, bio je to, u stvari, neprekidni rat sa muslimanima. Upravo to je Srbija doživela na sopstvenoj koži, između ostalog i na Kosovu polju.

Tvrdi ovo, u ekskluzivnom razgovoru za "Večernje novosti", govoreći o migrantskom pritisku na Evropu, predsednik Češke Republike Miloš Zeman. I oni koji ga kritikuju, i drugi, koji ga obožavaju, slažu se u jednom - ulogu predsednika države obavlja punom snagom, agilnošću neverovatnom za jednog 73-godišnjaka. Ukoliko nije u poseti nekoj od svetskih prestonica, gotovo je sigurno da je neki planetarni čelnik doputovao u Prag ili da Zeman obilazi zemlju koju vodi, i najmanja mesta. Novinare ne voli i ne ceni. S medijima komunicira na samo njemu svojstven način, provokativno, često na ivici noža. Kada su ga pre nekoliko meseci na konferenciji za novinare upitali da li je tačno da je ruski špijun, odgovorio je na tečnom ruskom: "Ja sam špijun Vladimira Putina lično!"

foto: ap

* Mislite li da prete novi izbeglički talasi sa Bliskog istoka? I koliko su migranti realna opasnost za Evropu? - Ne samo sa Bliskog istoka, jer većina migranata danas dolazi iz Afrike, kao prvo. A kao drugo - da, govori se o tome da je u Africi za migraciju u Evropu već pripremljeno minimalno nekoliko miliona ljudi. Zbog toga što je reč najvećim delom o muslimanima, čija je kultura nespojiva za evropskom, ne verujem da je moguća njihova asimilacija.

* Srbiju je stalno pritiskala, pa i ucenjivala EU kada su u pitanju Kosovo ili Republika Srpska. Kako biste vi reagovali kada bi takvim ucenama bila izložena Češka Republika?

- Svakom ucenjivanju treba se suprotstaviti odmah na početku, jer ukoliko ustuknete pred ucenjivačem, nećete ga primiriti, već će imati sve veće i veće zahteve.

* Ponovo ćete se kandidovati za predsednika Češke Republike, izbori su u januaru sledeće godine. Šta biste još želeli da učinite u politici?

- Osnovni zadatak ne samo češkog predsednika, već i svih drugih, jeste da štite nacionalne interese svoje zemlje. Predsednicima manjih i srednjih zemalja je nešto teže da to rade nego onima koji su na čelu velikih sila, ali, ako to imamo u vidu, veoma sam zadovoljan onim što sam učinio tokom prvog mandata, i hteo bih da sa tim nastavim i u drugom.

foto: ap

* Verovatno ste jedini predsednik zemlje članice EU koji ima odlične odnose i sa Vladimirom Putinom, i sa Donaldom Trampom, i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Zbog toga ste često kritikovani u svojoj zemlji. Kako se osećate kada vas etiketiraju, recimo, kao "Putinovog čoveka"?

- Uopšte o tome ne razmišljam, ne obraćam pažnju na to. Jedan od mojih prijatelja, bivši ministar kulture Pavel Dostal, svojevremeno mi je rekao: "Miloše, uvek se seti da se sa domarima ne raspravlja." A ljude koje pominjete smatram običnim intrigantima, treba ih ignorisati.

* Možete li nešto više da kažete o svom odnosu prema Rusiji?

- Određen je time što je Rusija naš značajan trgovinski partner, a moj interes je da podržim ekonomsku diplomatiju i da imam dobre odnose sa svim, ponavljam - svim značajnim zemljama. Šarl de Gol je to nazivao strategijom svih azimuta.

* Jedini ste predsednik u Evropi koji je pre američkih izbora podržao Donalda Trampa. Kako sada ocenjujete njegovu politiku?

- Naravno da ću još sačekati sa ocenama, ali zasada se čini da radi ono što je biračima obećao pre izbora.

* Kako gledate na takozvane obojene revolucije?

- Kao na običan besmisao i pokušaj da institucije tipa Soroševog univerziteta i slične menjaju sisteme u nizu zemalja, što nazivaju izvozom demokratskih vrednosti. Ali demokratija se ne izvozi, demokratija raste iz domaćih korena. Zasada su se sve obojene revolucije, od onih u arapskom svetu, do onih u, na primer, Ukrajini, Gruziji i drugde, završile potpunim neuspehom.

* Plašite li se da bi nešto slično moglo da se dogodi i u Češkoj ukoliko pobedite na izborima?

- Već sam jednom pobedio na predsedničkim izborima u Češkoj, i to se nije dogodilo. Moram, međutim, da priznam da je bilo nekoliko neuspešnih pokušaja, kada se u Pragu okupilo nekoliko stotina galamdžija, i to je bilo sve.

* Bili ste nedavno u Kini, kako ocenjujete tu posetu? A koliko projekat novog Puta svile može promeniti geopolitičke perspektive ovog dela Evrope?

- Geopolitičke perspektive ne toliko, ali novi "Put svile" je najveći infrastrukturni projekat u modernoj istoriji ljudstva i procenjuje se da će vrednost te investicije biti dvanaest puta veća od sredstava uloženih u "Maršalov plan". To govori o značaju te investicije, a za Češku Republiku je, naravno, važno da se u taj projekat uključe njene firme - građevinske, mašinske, iz železnice...

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.