ODLUČNO NJET: Rusija blokirala američki predlog u UN protiv Severne Koreje!
Foto: EPA/Andrew Gombert

SMIRITI TENZIJE

ODLUČNO NJET: Rusija blokirala američki predlog u UN protiv Severne Koreje!

Američki predsednik Donald Tramp juče je tokom posete Varšavi obećao Severnoj Koreji da će dobiti "oštar" odgovor na njeno lansiranje interkontinentalne balističke rakete

Objavljeno:

Rusija je noćas blokirala u UN američki predlog deklaracije kojim se poziva na "značajne mere" protiv Severne Koreje, smatrajući da u svojoj poslednjoj raketnoj probi Pjongjang nije koristio interkontinentalnu raketu nego raketu srednjeg dometa.

SAD su posle isplajivanja rakete u utorak 4. jula ocenile da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi, što predstavlja veliki uspeh za vlasti u Pjongjangu, čiji cilj je da mogu nuklearnim raketama da stignu do teritorije SAD.

U tekstu koji su predložile SAD podseća se da se Savet bezbednosti ranije složio da se "preduzmu nove značajne mere" protiv Severne Koreje u slučaju nove probe nuklearne ili balističke rakete, i da će u tom slučaju UN početi odmah da rade na tim merama.

POČINJE SAMIT G20: Nikada nije bilo ovako napeto, veliki izazovi pred Merkelovom!

Tekst oštro osuđuje raketnu probu i priprema teren za nacrt rezolucije kojom bi se uvele još oštrije sankcije Severnoj Koreji.

Ruski predstavnici u UN su sa svoje strane naveli da nisu blokirali deklaraciju, već da su samo sugerisali Amerikancima da unesu "odgovarajuće izmene".

foto: Reuters

Ruska delegacija ne može da prihvati da se navede da se radi o probnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete, navela je ruska delegacija u saopštenju i ponovila da rusko ministsarstvo odbrane smatra da se radilo o raketi srednjeg dometa.

Pošto je Vašington odbio da iz teksta izbaci pominjanje interkontinentalne rakete, pregovori o tom tekstu su završeni, navele su diplomate. Saopštenja u Savetu bezbednosti treba da se usvoje jednoglasno.

foto: AP

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli je rekla u sredu da će narednih dana predstaviti predlog za nove sankcije i ocenila da najnovija severnokorejska proba predstavlja jasnu vojnu eskalaciju, i upozorila da su SAD spremne da upotrebe vojnu silu, ali da ne bi volele da idu u tom pravcu.

Američki predsednik Donald Tramp juče je tokom posete Varšavi obećao Severnoj Koreji da će dobiti "oštar" odgovor na njeno lansiranje interkontinentalne balističke rakete.

- Pozivam sve zemlje da se suprotstave toj globalnoj pretnji i da javno pokažu Severnoj Koreji da ima posledica za njeno vrlo, vrlo loše ponašanje - rekao je juče Tramp u Varšavi.

Kina je međutim odmah pozvala da se izbegnu reči i dela koje bi mogla da pogoršaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.