ZBOG REFORME USTAVA: Evropski parlament poziva na suspenziju pregovora sa Turskom!
Foto: Reuters

neizvesna saradnja

ZBOG REFORME USTAVA: Evropski parlament poziva na suspenziju pregovora sa Turskom!

Odnosi Turkse i Evropske unije su se pogoršali pre godinu dana, kada je izveden neuspeli vojni puč

Objavljeno: 13:42h

Evropski parlament zatražio je danas da razgovori o pristupanju Turske Evropskoj uniji budu suspendovani, ukoliko Ankara sprovede ustavne izmene, o kojima su se građani Turske izjasnili na referendumu u aprilu i kojim se proširuju ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

EP, koji ima ograničen uticaj na pitanje turskog članstva u EU, nije odbacio svoj predlog o obustavi pregovora o turskom članstva u EU, u zamenu za saradnju u drugim oblastima, preneo je Rojtres.

Turski ministar za pitanja EU Omer Čelik rekao je ranije danas da Ankara odbacuje bilo kakve predloge o odustajanju od pregovora o pristupanju Uniji, u korist snažne saradnje u drugim oblastima.

On je u izjavi novinarima tokom posete evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana rekao da poslanici EU greše što pozivaju na obustavu pregovora o članstvu sa Turskom.

foto: AP

Ankara: EU pravi užasnu grešku

Turski ministar za odnose s Evropskom unijom (EU) Omer Čelik rekao je danas da će eventualno glasanje Evropskog parlamenta za suspenziju pregovora o članstvu Turske ostati zabeleženo u istoriji kao "užasna greška".

Čelik je u Ankari razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, nekoliko sati pre pravno neobavezujućeg glasanja Evropskog parlamenta o suspendovanju pristupnih pregovora sa Turskom zbog stanja ljudskih prava i demokratije u toj zemlji.

On je rekao da Turska očekuje "snažnu solidarnost" od evropskih poslanika.

foto: Reuters

- Umesto toga, čujemo pozive da se pregovori suspenduju, što je krajnje pogrešno - rekao je Čelik.

On je rekao i da Turska nikad neće prihvatiti bilo kakav predlog za novo definisanje odnosa EU i Turske kroz niz sporazuma o imigraciji, borbi protiv terorizma i trgovini.

Turska ima status kandidata za članstvo u EU od 1999. godine, a pristupne pregovore je započela 2005. godine.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.