NI ONI IH NEĆE: Austrija vratila nazad više od 5.000 migranata (FOTO)
Foto: Leonhard Foeger / Reuter

SIGURNOST NEGDE DRUGDE

NI ONI IH NEĆE: Austrija vratila nazad više od 5.000 migranata (FOTO)

Iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova smatraju da želja migranata da se nastane u ovoj zemlji ima više veze sa ekonomskom situacijom nego sa pukim spasavanjem života
Objavljeno: 10:03h

Pre tri nedelje, Austrija i Nemačka su privremeno izuzele sirijske izbeglice od pravila Evropske unije po kojima moraju da zatraže azil na mestu ulaska u Uniju.

Ovaj potez razljutio je neke susede poput Mađarske, iz koje je poručeno kako će to samo da podstakne još više migranata na dolazak.
Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner potvrdila je da je iz Austrije vraćeno više od 5.000 ili 5.500 migranata u Bugarsku i Rumuniju, dodajući da je za pravilno funkcionisanje azila neophodna efikasna politika povratka.
Ona je takođe napomenula da u zemljama sigurnog porekla poput Hrvatske i Slovenije gotovo i nije bilo zahteva za azil, što znači da glavni motiv migranata koji su prolazili kroz te zemlje nije bio spas i sigurnost, već želja da se izabere zemlju sa najprivlačnijom ekonomskom situacijom.
"Ako izbeglice dolaze iz Hrvatske i Slovenije u Austriju i tek tu se prijavljuju za azil, onda ćemo ih vratiti nazad", dodala je Mikl-Lajtnerova.
(foto: Leonhard Foeger/Reuter) (Espreso.co.rs / CDM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.