Klimatske promene i pojava džihadista su duboko povezani?! (FOTO)

Ugledni novinar Rojtersa tvrdi

Klimatske promene i pojava džihadista su duboko povezani?! (FOTO)

Klimatske promene i politička nestabilnost mogli bi biti ključna komponenta stvarnosti 21. veka, piše Džek Goldston za Reuters
Objavljeno:

I dok svetske vođe pripremaju sastanak o klimatskim promenama u Parizu, sve to će se raditi u senci nedavnih terorističkih napada Islamske države. I dok razmišljaju o klimatskim promenama, kako piše Džek Goldston za Rojters, trebalo bi voditi računa o povezanosti klimatskih promena i Islamske države. Islamska država preti Srbiji: Spaliće vas plamen rata! (VIDEO) Klimatske promene i politička nestabilnost mogli bi biti ključna komponenta stvarnosti 21. veka, smatra Goldstone, stručnjak za revolucije u centru "Vudro Vilson" u Vašingtonu.

Nastanak Islamske države direktni je rezultat propusta sirijskog režima Bašara al-Asada tokom i nakon ustanaka 2011. godine. Međutim, ti protesti nisu došli niotkud, oni nisu samo nastavak protesta Arapskog proleća koji su u to vreme potresali Tunis, Libiju i Egipat. Sirija je tokom devedesetih godina prošlog veka bila relativno stabilna i bogata zemlja u kojoj su razne etničke skupine sarađivale u gradovima. Između 2006. i 2009. godine, Siriju je pogodila najgora suša u modernoj istoriji. Nedavni članak u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" pokazao je da ta suša nije bila prirodna. Umesto toga, kako su pokazale kompjuterske simulacije, povećanje temperature i slabljenje vetrova koji donose vlagu s Mediterana verovatno su odraz porasta staklenih bašta u regiji.
Uzevši u obzir loše upravljanje vodnim rezervama i zanemarivanjem uslova na farmama, suša je prouzrokovala kolaps poljoprivrede na severu Sirije. Tri četvrtine poljoprivrednika imali su potpuno uništenje useva, a 80 odsto stoke je uginulo. To je rezultiralo preseljenjem oko milion i po porodica u gradove gde su tražili posao. Dodatni teret izbeglica iz Palestine i Iraka stvorio je pritisak na sirijske gradove, a nezadovoljstvo poljoprivrednika pomoglo je širenje pobune protiv Asadova režima. Klimatske promene nisu jedini ili najvažniji uzrok bilo kojeg sukoba, ali kako to Goldstone piše, klimatske promene su strukturna pretnja. (Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.