PADOBRANAC MAKRON OBIŠAO GROZNOG: Naše nuklearno oružje je ključ sigurnosti! (FOTO)
Foto: Reuters

NAJSKUPLJA NA SVETU

PADOBRANAC MAKRON OBIŠAO GROZNOG: Naše nuklearno oružje je ključ sigurnosti! (FOTO)

"Le Terrible" je poslednja od četiri podmornice iz "Trijumf" klase balističkih nuklearnih podmornica - prva od njih, "Triomphant", je u francuskoj mornarici od 1997. godine, a koštala je 4 milijarde evra

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron proveo je nekoliko sati na nuklearnoj podmornici "Le Terrible" (Grozni) koja može da nosi do 16 interkontinentalnih balističkih projektila M51, od kojih svaki nosi do deset nuklearnih bojnih glava.

Makron je do podmornice, koja se nalazi oko 300 kilometara od francuske atlantske obale, došao helikopterom, a na svom Tviter profilu objavio je fotografiju kako ga s helikoptera spuštaju na podmornicu. Predsednik je tokom boravka na podmornici učestvovao u simulaciji lansiranja projektila, piše BBC.

PANIKA U MANČESTERU: Evakuacija aerodroma zbog sumnjive torbe!

Makron je nakon boravka na podmornici naglasio važnost nuklearnog naoružanja Francuske, koja je po njemu "ključ sigurnosti" Francuske.

"Le Terrible" je poslednja od četiri podmornice iz "Trijumf" klase balističkih nuklearnih podmornica - prva od njih, "Triomphant", je u francuskoj mornarici od 1997. godine, a koštala je 4 milijarde evra.

foto: Reuters

"Le Terrible" je koštao 3,1 milijarde eura, a podmornice iz klase su inače najskuplje nuklearne podmornice na svetu. Duge su 138 metara, teške preko 14.000 tona, a posada se sastoji od 15 oficira i 96 mornara.

Inače, Francuska ukupno raspolaže s oko 300 operativnih nuklearnih bojnih glava.

(Espreso.co.rs / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.