HAKERI NAPALI UKRAJINU: Računari vlade, banke i aerodrom ugroženi!
Foto: Reuters

istraga u toku

HAKERI NAPALI UKRAJINU: Računari vlade, banke i aerodrom ugroženi!

Zvaničnici su saopštili da računari u zgradi Vlade ne rade, a obaveštajne službe istražuju hakerski napad

Objavljeno: 15:42h

Kako prenose svetski mediji, banke, kompanije i aerodrom u Ukrajini su doživele veliki hakerski napad. Računari Vlade nisu zakačeni na internet.

- Izgleda da je naša internet mreža oborena, u slučaju da ste se zapitali! Ova slika je na svim računarima u kabinetima - napisao je potpredsednik vlade Pavel Rozenko na Fejsbuku.

U napadu hakera je prema navodima korišćen ucenjivački virus, pa se na sajtovima kompanija pojavila ponuda da se uplati 300 dolara u bitkoinimana određenu adresu.

Nova Pošta, kompanija za isporuku i logistiku je na Fejsbuku saopštila da je pogođena virusom Petya.A.

Aerodromi Borispol i Kijev su pretrpeli štetu u ovom napadu pa su obaveštenja o polascima i dolascima nedostupna na sajtovima. Navigacijski sistem ipak funkcioniše, pa avioni sleću i poleću po rasporedu, saopštili su zvaničnici aerodroma.

- Računari ne funkcionišu u zgradi Vlade - rekli su zvaničnici Kijeva za Interfax. Bezbedonosne službe saopštile su da obaveštajne službe istražuju hakerski napad.

Banke i druge finansijske institucije su upozorene na napad, rečeno je iz Nacionalne banke Ukrajine. Kompanija Lux je saopštila da je Channel 24 pogođen napadom i da je deo kompjuterske opreme blokiran.

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.