VELIKA BRITANIJA DOBILA VLADU: Mej postigla dogovor sa DUP vredan milijardu funti! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

SVE ZAVRŠENO

VELIKA BRITANIJA DOBILA VLADU: Mej postigla dogovor sa DUP vredan milijardu funti! (FOTO) (VIDEO)

Veruje se da je u dogovor uključena suma od milijardu funti za poverenje i snabdevanje. Foster je istakla da će se novac iskoristiti za škole, bolnice i puteve u Severnoj Irskoj

Objavljeno: 12:51h

Britanska premijerka Tereza Mej postići će dogovor sa liderkom severnoirske Demokratske unionističke stranke Arlen Foster u roku od nekoliko sati, javlja BBC.

Prema poslednjim informacijama, Tereza Mej i DUP su postigli dogovor o formiranju vlade Velike Britanije.

Mej je istakla da Konzervativci i DUP "dele iste vrednsoti" i da je dogovor "veoma dobar. Foster je dodala je zadovoljna postignutim dogovorom dve partije.

London u panici: 60 solitera nije bezbedno, MOGU DA PLANU SVAKOG ČASA!

Veruje se da je u dogovor uključena suma od milijardu funti za poverenje i snabdevanje. Foster je istakla da će se novac iskoristiti za škole, bolnice i puteve u Severnoj Irskoj.

foto: AP

- Na samom početku naših razgovora shvatili smo da delimo iste vrednosti i da želimo da vidimo prosperitet širom Velike Britanije, vrednost zajedništva je važna veza između svih delova zemlje. Želimo da osiguramo jaku vladu koja će štiti zemlju i koja će uspeti da vodi Britaniju kroz pregovore o Berxitu - rekla je Mej.

Foster je ranije danas, kada je doputovala u London, izjavila da se nada da će finalizovati dogovor sa britanskom premijerkom oko formiranja buduće vlade, javio je Skaj njuz.

- Ponovo smo u Londonu i nadam se da ćemo moći da finalizujemo dogovor sa konzervativnom partijom - rekla je Fosterova Skaj njuzu, preneo je Rojters.

Kako je ranije izveštavao BBC, postizanje dogovora između DUP i Konzervativne partije prošle nedelje je odloženo zbog požara koji je zahvatio zgradu Grenfel tauer u Londonu i brojnih obaveza obe liderke. Do odlaganja nije došlo zbog nemogućnosti postizanja sporazuma, jer je, kako naveo novinar BBC, pozivajući se na izvore upućene u pregovore, 95 odsto stvari dogovoreno.

foto: Reuters

Nakon što konzervativci Tereze Mej na prevremenim izborima 8. juna nisu osvojili dovoljno poslaničkih mesta da sami formiraju vladu, ispostavilo se da im je Demokratska unionistička stranka, koja je osvojila 10 poslaničkih mesta, najizgledniji partner za formiranje koalicione vlade. Očekuje se, međutim, da će Foster tražiti ustupke, kao i visoke pozicije u novoj vladi, u zamenu za udruživanje s konzervativcima, naveo je AP.

(Espreso.co.rs / Agencije / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.