Počinje VELIKI RAT NA BLISKOM ISTOKU? Kataru uručen spisak 10 NEMOGUĆIH ZAHTEVA, traže im da UGASE AL-DŽAZIRU!
Foto: Pixabay

ultimatum

Počinje VELIKI RAT NA BLISKOM ISTOKU? Kataru uručen spisak 10 NEMOGUĆIH ZAHTEVA, traže im da UGASE AL-DŽAZIRU!

Zahteva se prekid odnosa sa Iranom, prekid vojne saradnje sa Turskom i gašenje medija

Objavljeno:

Katar ima tačno 10 dana za ispuni ultimatum koji su mu uputile Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa ovom zemljom.

Ove zemlje, na čelu sa Saudijskom Arabijom, traže od Katara da ugasi katarsku televiziju "Al-Džazira" i njene podružnice, prekine diplomatske veze sa Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i "veze sa terorističkim organizacijama".

Listu zahteva danas je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su ranije ovog meseca prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Ove države dalje zahtevaju od Katara da protera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu vojnu saradnju, dok bi trgovina bila dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija.

Među zahtevima je i okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, i uklanjanje turske vojne tehnike, što znači gašenja turske baze u Kataru. Takođe, među zahtevima je i onaj da se "predaju terorističke ličnosti".

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.