HITLEROVA banka i dalje je NAJMOĆNIJA: Nekada je pomagala NACISTIMA, a danas kontroliše SVE OVO!
Foto: Profimedia

banka za međunarodna poravnanja

HITLEROVA banka i dalje je NAJMOĆNIJA: Nekada je pomagala NACISTIMA, a danas kontroliše SVE OVO!

BIS je nastala u tajnosti tridesetih godina prošlog veka, a delimično je za njen nastanak zaslužan i slavni bivši guverner engleske centralne banke Montagu Norman

Objavljeno: 20.06.2017. 22:50h
  • 18

Banka za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements - BIS), misteriozna banka iz Švajcarske, uspostavljena je kako bi pripazila na isplate ratne odštete posle završetka Drugog svetskog rata.

Međutim, u knjizi Baselski toranj, britanskog autora Adama LeBora tvrdi se da je ta ista banka vršila tajni, ali i kritično važan uticaj  na svetsku ekonomiju poslednjih osamdeset godina.

Danas je BIS najvažnija banka na svetu, uveren je LeBor. Banka bez ikakvog sistema kontrole i nadgledanja,  već decenijama stoji u centru globalne mreže novca, moći i tajnog uticaja na ceo svet.

Njujork Tajms napominje da BIS  ima zanimljivu i dugu istoriju, a posebno je zanimljivo da je BIS redovno bio negde u blizini prelomnih događaja. Bili su tamo kad je američko tržište deonicama propalo u dvadesetim godinama prošlog veka. Bili su aktivni igrači u Drugom svetskom ratu, a bili su i autori samih početaka evropske monetarne unije.

foto: Wikipedia Commons

Ipak, važno je napomenuti da BIS ipak nudi važne lekcije nedostatka morala u nekim finansijskim institucijama i zbog toga je bitno bolje kontrolisati međunarodni tok novca.

BIS je nastala u tajnosti tridesetih godina prošlog veka, a delimično je za njen nastanak zaslužan i slavni bivši guverner engleske centralne banke Montagu Norman. On je hteo da osnuje novu banku koja će poslužiti kao mesto za sastanke guvernera centralnih banaka, daleko od očiju javnosti, daleko od političke kontrole.

Oberučke je tu ideju prihvatio Hjalmar Šaht, danas pomalo zaboravljeni šef Rajhsbanke u vreme najvećeg rasta nacističke ekonomije. Dok je Šaht dogovarao smanjenje ratne odštete, dok je pokušavao dići nemačku ekonomiju na noge, istovremeno je pomagao Adolfu Hitleru u izgradnji nemačke ratne mašine koja će pokoriti veći deo Evrope samo nekoliko godina kasnije.

Hitler je bio toliko oduševljen Šahtovim uspesima da je jednom prilikom rekao:

"Čak i u finansijskom svietu pokazujemo da je inteligentni Arijevac sposobniji od Jevrejskih kolega".

Početak Drugog svetskog rata označio je i početak najsramnijeg razdoblja u istoriji banke, a možda i čitavog bankarstva. Švajcarska je tada službeno bila neutralna, a samim time je i BIS ostao neutralan. Međutim, BIS je puno više poslovao s nacistima. Omogućili su im trgovinu zlatom ukradenom iz okupiranih država, ali i pokradeno od žrtava logora smrti, što je pak omogućilo Rajhu kupovinu sirovih materijala i nastavak rata.

Saradnja im je išla tako dobro da je jedan od šefova Rajhsbanke izjavio da je BIS jedina strana podružnica nemačkog bankarstva. Američki predsednik BIS-a, Tomas MekKitrik redovno je davao nacistima informacije o ekonomiji i finansijskim planovima ostalih država i nije mu nimalo smetalo što je Hitlerov lični bankar.

Sve je to banka preživela, a od šezdesetih godina prošlog veka je pomagala u stvaranju evropske monetarne unije, ali sada veću važnost ima Evropska centralna banka koja služi kao savetnik i kontrolor centralnim bankama država koje koriste evro kao valutu - prenosi Express.hr.

(Espreso.es/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media