NOVI BILANS: Požar u Londonu usmrtio 30 ljudi!
Foto: Reuters

raste broj žrtava

NOVI BILANS: Požar u Londonu usmrtio 30 ljudi!

Vlastι su 12,8 miliona dolara platile renoviranje solitera završeno pre samo godinu dana, maja 2016, a sada se, piše Gizmodo, pokazalo da su neke odluke donete u ime ulepšavanja mogle biti uzrok smrtonosnog požara

Objavljeno: 13:50h

Stravičan požar u Londonu u kojem je ceo soliter izgoreo odneo je prema poslednjim informacijama 30 života. Veliki broj povređenih prebačen je u bolnicu, a od 24 osobe, 12 je u kritičnom stanju. Strahuje se da broj žrtava može da bude i trocifren.

Šef vatrogasne službe Ričard Mils saopštio je da se potraga za nestalima nastavlja i da trenutno nema manjih požara unutar zgrade. Službe trenutno ne mogu da kažu koliko ljudi se vodi kao nestalo.

Dobrovoljci i humanitarne organizacije su prikupili više od milion funti kao pomoć za žrtve požara. Više od 200 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila satima se borilo da požar stavi pod kontrolu, preneo je Rojters dodajući da požar ovakvog obima nije viđen generacijima u britanskoj prestonici.

JEZIVO PRIZNANJE VATROGASACA: Bilo bi čudo da pronađemo nekoga živog, zgrada izgorela zbog lošeg renoviranja!

Kraljevska porodica je posetila žrtve požara, dok će premijer Tereza Mej obići porodice tek nakon kritika javnosti. Ona je do sada samo iskoristila priliku da popriča sa policajcima i vatrogascima.

HOROR U LONDONU ZBOG FRIŽIDERA: Neboder goreo više od 14 sati, požar odneo najmanje 12 života! (FOTO) (VIDEO)

Soliter "Grenfel" (Grenfell Tower) od 24 sprata je deo državnog kompleksa socijalnih stanova u "Kraljevskoj četvrti Kensington i Čelsi" - delu Londona čuvenom po ogromnom imovinskim razlikama jer su tu i neke od najskupljih nekretnina u svetu, a tu su i domovi nekih od najsiromašnijih žitelja britanskog glavnog grada.

foto: AP

Mnogi od socijalnih slučajeva koji su živeli upravo u soliteru "Grenfel" kažu da su se vlasti godinama oglušivale o njihova upozorenja da je zgrada opasna. Vlastι su 12,8 miliona dolara platile renoviranje solitera završeno pre samo godinu dana, maja 2016, a sada se, piše Gizmodo, pokazalo da su neke odluke donete u ime ulepšavanja mogle biti uzrok smrtonosnog požara.

foto: Reuters

Jedan cilj radova na toj zgradi je bio da ona izgleda lepše susedima jer u planskim dokumentima koja je objavio londonski list Indipendent, piše da će nova aluminijumska oplata fasade "unaprediti njen izgled, posebno kada se gleda iz okolnog područja".

foto: Reuters

Vatrogasni inspektor Arnold Tarling je objasnio za Indipendent da "oplata fasade pravi vazdušni tunel i, uz to, materijal koji se zapali, zarobljava između oplate i zgrade". Tako je u požaru zgrade "Grenfel" "zapaljena izolacija ostala unutra, a da aluminjumske oplate nije bilo, jednostavno bi otpala sa zgrade".

Javna istraga požara je u toku i vlasti se nadaju da će uskoro moći da odgovore na sva pitanja porodica koje su izgubile svoje najmilije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.