ATENTAT NA AMERIČKOG KONGRESMENA: Policija identifikovala napadača, imao je samo jedno pitanje pre pucnjave!
Foto: EPA/Shawn Thew

novi incident

ATENTAT NA AMERIČKOG KONGRESMENA: Policija identifikovala napadača, imao je samo jedno pitanje pre pucnjave!

Policija Kapitola saopštila je da pojačava obezbeđenje u kompleksu zdanja Kongresa SAD, dve osobe su u kritičnom stanju, očekuje se obraćanje Donalda Trampa

Objavljeno: 18:46h

Najmanje pet osoba, među kojima je i jedan kongresmen, ranjeno je u pucnjavi koja se dogodila u Aleksandriji, američka država Virdžinija. Do pucnjave, u kojoj je ispaljeno 50 metaka, došlo je u blizini grupe republikanskih kongresmena, koji su se tu našli na treningu bejzbola.

HOROR U LONDONU ZBOG FRIŽIDERA: Neboder gori od sinoć, požar odneo 6 života! (FOTO) (VIDEO)

Povređeni su prevezeni u lokalnu bolnicu, a među njima su i Stiv Skalis, kongresmen, kao i dvojica pripadnika policijskog obezbeđenja Kapitola.

FBI je na licu mesta. Inače, radi se o mestu koje je od Bele kuće udaljeno 11 kilometara.

Identifikovan napadač? Portal "Ro stori" objavio je ime napadača. Prema njihovim navodima, napadač je identifikovan kao Džejms T. Hodžkinskon (66).

Nema detalja o ozbiljnosti povreda kongresmena.

Policija Kapitola saopštila je da pojačava obezbeđenje u kompleksu zdanja Kongresa SAD.

Donald Tramp je otkazao ranije najavljene aktivnosti zbog napada na kongremena, a onda se oglasio u vezi napada na kongresmena:

- On je patriota, i borac - rekao je Tramp o svom "dobrom prijatelju."

Takođe je tvitovao o tome:

Dve osobe kritično Dva čoveka ranjena u pucnjavi u gradu Aleksandrija u kritičnom su stanju, saopštila je bolnica koja ih je primila.

Napadač kongresmenima postavio jedno pitanje

Novinarka Rebeka Berg saopštila je da je napadač, pre nego što je otvorio vatru na kongresmene, prišao grupi političara i pitao ih da li su republikanci ili demokrate.

- Muškarac je bio u sportskom odelu, pitao je kongresmena Dankana: Da li tamo treniraju republikanci ili demokrate? - ispričala je novinarka.

FBI: Ne isključujemo terorizam Istraga razmatra sve moguće motive napadača na kongresmene, uključujući terorizam, izjavio je predstavnik FBI.

Sprečen je „pravi rat“

Senator-republikanac iz države Kentaki Rend Pol izjavio je da su policajci Kapitola koji su pratili političare uspeli da spreče „pravi rat“.

- Mogu da vam kažem s potpunim uverenjem da niko ne bi preživeo da tamo nije bilo policajaca s Kapitola. Oni su nam svima spasili život. Radili su hrabro i zaslužuju pohvale, jer niko od nas nije bio naoružan. On bi nas jednostavno sve pobio - rekao je je Pol.

Mediji javljaju da su oni bili na pripremama za tradicionalnu, godišnju utakmicu kongresmena.

Policija u ekskluzivnom predgrađu Vašingtona, Aleksandriji, saopštila je da istražuje „višestruku pucnjavu“ i da je osumnjičen u pritvoru.

Televizija „Foks njuz“ javila je da su šef poslaničke grupe Predstavničkog doma američkog Kongresa Stiv Skalis i njegovi saradnici pogođeni iz vatrenog oružja.

foto: Reuters

Veliki broj policijskih jedinica stiglo je na mesto incidenta. Policija je tvitovala da „sprovodi istragu o višestrukoj pucnjavi i da je osumnjičeni u pritvoru“.

Republikanac Mo Bruks iz Alabame, koji je bio na licu mesta, rekao je da je napadač belac koji je ispalio između 50 i 100 metaka. On je dodao da je imao pušku i dodao da je najmanje četvoro ljudi povređeno uključujući Skalisa.

Senator iz Jute Majk Li saopštio je za „Foks njuz“ da je Skalis upucan u kuk i da će preživeti.

Američki predsednik Donald Tramp reagovao je na Tviteru navodeći da je kongresmen Skalis teško povređen ali da će se oporaviti u potpunosti.

foto: EPA/Michael Reynolds

Bela kuća dala je zvanično saopštenje u ime Donalda Trampa.

​- Ja i potpredsednik smo obavešteni o incidentu sa pucnjavom u Virdžiniji i pažljivo pratimo situaciju. Ožalošćeni smo ovom tragedijom. Naše misli i molitve su sa svim učesnicima tragedije - navodi se u saopštenju.

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.