Tereza Mej preživela susret unutar partije: I nezadovoljni stali na njenu stranu zasad!
Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

ide na bolje?

Tereza Mej preživela susret unutar partije: I nezadovoljni stali na njenu stranu zasad!

Gardijan prenosi da je nekoliko poslanika koji su posle izbora ocenjivali da Mej treba da se skloni, posle jučerašnjeg sastanka stali uz nju

Objavljeno:

Britanska premijerka Tereza Mej preživla je u svojoj Konzervativnoj partiji prvu bitku u suočavanju s poslanicima te stranke posle loših rezultata na izborima, ali je pitanje koliko će moći da ostane na čelu, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Mej je u ponedeljak na sastanku s poslanicima konzervativaca više puta rekla da joj je žao što je izgubila apsolutnu većinu na prošlonedeljnim vanrednim izborima koje je raspisala kako bi ojačala poziciju. "Ja sam nas uvukla u ovo, ja ću nas izvući", rekla je liderka konzervativaca.

"Osećaj neposredne opasnosti po njeno liderstvo slabi. Njeni neprijatelji joj ne 'dišu za vratom', ali su i dalje tu", navodi politička urednica BBC-ja Lora Kunsenberg.

TAJKUN ODREĐUJE KO ĆE BITI MINISTAR U VLADI VELIKE BRITANIJE? Skandal trese ostrvo, očekuje se odgovor Tereze Mej!

Konzervatici su sada u nezavidnoj poziciji pošto bi pokretanje smene njihove liderke moglo dovesti do novih parlamentarnih izbora koje nikako ne žele.

Anketa urađena posle izbora pokazuje da bi u slučaju novog glasanja konzervativci mogli dobiti 39 odsto glasova, a laburisti 45 odsto.

foto: Reuters

Torijevci su u vreme raspisivanja izbora u aprilu imali i 20 odsto prednosti nad laburistima, ali se ta prednost osipala da bi na kraju bila 2,4 odsto.

Gardijan prenosi da je nekoliko poslanika koji su posle izbora ocenjivali da Mej treba da se skloni, posle jučerašnjeg sastanka stali uz nju.

foto: Reuters

Pred njom je veliki izazov kako da dobije podršku za dogovr s Briselom iz Evropske unije. Ako se opredeli za oštar razlaz s EU, izgubiće podršku evrofila u redovima konzervativaca, a ako napravi kompromise u želji da zadrži pristup jedinstvenom evropskom tržištu, suočiće se s gnevom predvodnika kampanje za izlazak koji sada imaju veći uticaj.

Levo orijentisani Gardijan navodi da je Mej zasad pridobila poslanike s oba krila partije, čime je "kupila sebi vreme".

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.