TEK ŠTO JE OSLOBOĐEN: Saif el Islam Gadafi ulazi u politiku?
Foto: Profimedia

NASLEĐUJE OCA?

TEK ŠTO JE OSLOBOĐEN: Saif el Islam Gadafi ulazi u politiku?

Saif el Islam, čije ime znači „mač islama”, smatrao se naslednikom pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija

Objavljeno: 13:47h

Sin bivšeg libijskog predsednika Moamera Gadafija, Saif el Islam Gadafi (45) pušten je na slobodu posle više od pet godina zatočeništva, a mediji spekulišu da bi on mogao da se pojavi kao politička ličnost u libijskoj haotičnoj i promenljivoj situaciji.

Saif el Islam Gadafi bio je u zatvoru zbog ratnih zločina od 2011. godine, odnosno od revolucije u toj bliskoistočnoj zemlji u kojoj je ubijen njegov otac, piše britanski Gardijan.

Brigada Abu Bakr el Sadik, sa sedištem u Zintanu, saopštila je da je oslobodila najistaknutijeg Gadafijevog sina nakon što je istočni parlament prošle godine usvojio zakon o amnestiji. „Odlučili smo da oslobodimo Saif el Islam Gadafija, koji je sada slobodan i napustio je Zintan”, navela je vojska u saopštenju.

Putin: SAD koristile teroriste da destabilizuju Rusiju!

Ipak, još uvek se ne zna da li je Gadafijev sin napustio Zintan i da li je njegova sloboda u Libiji delimična, jer dok istočni parlament sa sedištem u Tobruku, u čijoj nadležnosti je Zintan, tvrdi da je on slobodan, vlada u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije još uvek ga smatra ratnim zločincem, a tamošnji sud ga je osudio u odsustvu na smrtnu kaznu 2015. godine.

Ukoliko bi Saif napustio Libiju, mogao bi da bude uhapšen na osnovu optužnice međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine i zločine protiv humanosti. Saifov advokat Karim Kan izjavio je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje izveštaje o njegovom puštanju na slobodu, ali da je u stalnom kontaktu sa svojim klijentom koga je poslednji put posetio prošle jeseni.

- Sreo sam se sa njim u Zintanu i bio sam u stalnom kontaktu sa njim. On je bio u dobrom psihičkom stanju i ručao sam sa njim u Zintanu i sedeo nekoliko sati - rekao je advokat. Saif el Islam, čije ime znači „mač islama”, smatrao se naslednikom pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija, a pre „Arapskog proleća” 2011. godine živeo je u rezidenciji u Londonu, vrednoj 10 miliona funti.

foto: Reuters

On je i dobitnik „kontroverznog doktorata” Londonske škole ekonomije i imao je brojna poznanstva sa uticajnim ljudima, uključujući i kontakt sa milijarderom Net Rotšildom, aristokratom Piterom Mendelsonom i arhitektom Normanom Fosterom.

Za vreme režima Muamera Gadafija on nije imao zvaničan posao, ali je neposredno pre revolucije tražio demokratske reforme, a tokom ustanka on je zahtevao okrutne mere protiv pobunjenika. Kada su libijski pobunjenici, koje je podržao NATO, osvojili Tripoli on je pobegao na jug zemlje, a uhapsila ga je brigada Abu Bakr el Sadik u Sahari.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.