Njujork tajms: Izrael hakovao kompjutere Islamske države, Tramp to preneo Rusima!
Foto: Reuters

sajber operacije

Njujork tajms: Izrael hakovao kompjutere Islamske države, Tramp to preneo Rusima!

Izvor tajnih podataka koje je predsednik SAD Donald Tramp podelio s ruskim zvaničnicima bila je informacija koju je Izrael dobio hakovanjem kompjutera koji pripadaju Islamskoj državi, piše "Njujork tajms"

Objavljeno:

Njujork tajms piše da su SAD u sajber operacijama imale malo uspeha protiv Islamske države, a da je jedan od retkih uspeha u tim nastojanjima makar delom ostvaren zahvaljujući Izraelu, čiji su sajber operateri uspeli pre nekoliko meseci da se probiju u grupu ljudi koji prave bombe u Islamskoj državi, s bazom u Siriji.

List navodi da je informacija bila toliko dobra da je omogućila SAD da sazna da ta grupa pravi eksplozive koji mogu da ometu bezbednost na aerodromima jer prolaze kao baterije laptopa.

Ta informacija omogućila je da se podrži zabrana koja važi od marta o nošenju električnih uređaja poput laptopa na letovima iz muslimanskih zemalja u SAD i Veliku Britaniju.

Izvor tajne informacije je bio Izrael, kako je pisao isti list još u maju. U tom izveštaju citiran je jedan aktuleni američki zvaničnik i jedan bivši, oba anonimna. Nju je Tramp preneo na sastanku s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim i ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom.

foto: AP

Neimenovani zvaničnici su rekli da je Izrael prethodno upozorio SAD da budu oprezne u vezi s tom informacijom. To što je Tramp poverio osetljivu obaveštajnu informaciju Rusima povećalo je rizik da se ona dalje poveri Iranu.

Njujork tajms navodi da su izraelski zvaničnici odbili da potvrde da je Izrael bio izvor informacije, ali je Bazfid njuz, pozivajući se na dva izraelska obaveštajna zvaničnika, objavio da je Izrael preneo tu informaciju SAD o planu Islamske države da se eksploziv u laptopovima unese u avione.

Izveštaj Njujork tajmsa da je američki predsednik to poverio Rusima je zapravo značio potvrdu najgorih strahovanja Izraela, rekao je jedan zvaničnik.

Saradnja izraelskih i američkih obaveštajnih službi se pojačala u poslednje dve decenije i najveći broj zajedničkih operacija je navodno usmeren protiv Irana, ali takođe su na meti libanski Hezbolah i palestinski Hamas.

foto: AP

Zvanični sporazum iz 2008. godine o sveobuhvatnoj saradnji, uključujući otkrivanje izvora i metoda akcije, doveo je navodno da impresivnih rezultata, kao što je ometanje razvoja iranskog nuklearnog programa.

U januaru je obavljeno da su izraelski obeveštajci zabrinuti da bi odavanje tajnih informacija američkim kolegama u Trampovoj administraciji moglo da dovede da one procure u Rusiju i dalje i Iran. O tome se raspravljalo na zatvorenim forumima, a brige su bile zasnoane na sumnji o vezama Trampa ili njegovih saveznika s vladom u Moskvi, preneo je izraelski Harec.

Američki zvaničnici iz vremena prethodnog pedsednika Baraka Obame su upozorili Izrael da bude obazriv kada prosleđuje informacije Beloj kući i Savetu za nacionalnu bezbednost SAD nakon što je Tramp stupio na dužnost.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.