ISPLIVAO TAJNI SNIMAK KENEDIJEVOJ UBISTVA KOJI SU KRILI CIA I FBI! Istina obelodanjena, nema više obmana! (VIDEO)
Foto: Wikipedia/Pixabay

dugo se čekalo

ISPLIVAO TAJNI SNIMAK KENEDIJEVOJ UBISTVA KOJI SU KRILI CIA I FBI! Istina obelodanjena, nema više obmana! (VIDEO)

Trebalo je da prođe proći više od decenije nakon ubistva u Dalasu da američka i svetska javnost napokon vidi tu ključnu sličicu

Objavljeno:

Možda i najvažnijih dvadesetak sekundi filma godinama je deljeno u potpunoj tajnosti.

Jako puno ljudi čulo je za Zapruderov film, jedini snimak atentata na američkog predsednika Kenedija. Tačno 486 sličica filma nastalo je sunčanog dana 1963. godine u Dalasu. Iza kamere je stajao krojač Ejbraham Zapruder i tih 26 sekundi filma zabeležilo je jedan od najopasnijih zločina.

Međutim, malo je poznato da je Zapruder lično tražio da se ne objavi jedna sličica iz čitavog filma. Sličica broj 313 davala mu je noćne more zato što se na jasno vidi trenutak kada metak izbacuje Kenedijevu moždanu masu.

Trebalo je da prođe proći više od decenije nakon ubistva u Dalasu da američka i svetska javnost napokon vidi tu ključnu sličicu.

Kako piše Smithsonian, Zapruder je prodao magazinu Lajf autorska prava na film za 150.000 dolara, ali je jasno rekao da on ne želi da objavi ključnu sličicu. Ne želi da pusti to zlo u američku kolektivnu svest, a i Lajf je kasnije dijelio njegovo mišljenje.

Naravno, neko je objavio čitav film, zajedno sa sličicom 313. Taj neko bio je Džeraldo Rivera, slavni televizijski voditelj. Kad je on 1975. godine prvi put prikazao čitav film, američka javnost videla je nešto o čemu su tek čitali i tako su se rodile prve teorije zavere. Kad je iduće, 1976. godine, posebna komisija krenula sa novom istragom zbog Kenedijeva ubistva, odlučili su biti strožiji. Po završetku istrage, tri godine kasnije, zaključili su da su CIA i FBI zadržali neke ključne dokumente i nisu ih isporučili ranijim istragama.

Daleko najkontroverzniji zaključak došao je na osnovu snimka sa policijskog radija koji je navodno zabeležio i četvrti pucanj s brežuljka ispred Kenedijeve povorke. To bi značilo da je bio i drugi ubija i da je Li Harvi Osvald bio samo deo veće zavjere. Godinama kasnije, nakon nekoliko stručnih pregleda, američka akademija nauka došla je do zaključka da snimak nije adekvatan dokaz. Tako je istraga došla na početak.

Teorije zavere su se pojavljivale kao pečurke posle kiše, a jako puno se pričalo o enigmatskom čoveku s kišobranom. Svi su se pitali što je radio jedan ozbiljno odeven čovjek, sam, samo s kišobranom. Luj Stiven Vit, kako se zvao taj čovek, sam je došao da bi ispričao svoje motive.

Rekao je da je došao s kišobranom zato što se protivio političkom delovanju Kenedijeva oca, Džozefa Kenedija, bivšeg ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je tridesetih godina prošlog veka je podržavao popustljivu politiku prema Adolfu Hitleru.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.