CEO SVET GLEDA U NJEGA: Bivši šef FBI izneo šokantne tvrdnje: RUSI SU NAMESTILI IZBORE, TRAMP ME JE TERAO DA LAŽEM! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

sve će se saznati

CEO SVET GLEDA U NJEGA: Bivši šef FBI izneo šokantne tvrdnje: RUSI SU NAMESTILI IZBORE, TRAMP ME JE TERAO DA LAŽEM! (FOTO) (VIDEO)

Kada su Komija pitali da li je Tramp od njega tražio da zaustavi istragu protiv Rusije, Komi je rekao: "Ne, koliko znam". Dodao je da niko od njega nije tražio da zaustavi istragu

Objavljeno: 19:10h

Bivši šef FBI Džejms Komi pred senatskim Komitetom za obaveštajne poslove svedoči o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD. On je rekao da „nema dilemu“ da Vlada Rusije stoji iza brojnih upada u izborni sistem i pokušaja mešanja.

Tramp demantovao dve ključne stavke svedočenja Komija!

U neobičnom potezu odbor je objavio Komijeve pripremljene primedbe u sredu posle podne. Dokument od sedam strana ističe njegov odnos sa predsednikom Donaldom Trampom, a neki od detalja su prethodnih nedelja već procureli u medije.

Završeno je svedočenje Džejmsa Komija.

Šta je "ta stvar"?

Republikanski senator Džon Mekejn pitao je Komija zašto je odustao od istrage o Klintonovoj, a nije odustao od istrage o Rusima. On se osvrnuo i na deo iz pisanog svedočenja Komija.

- Rekao je da bi to uradio i dodao: 'Bio sam ti odan, veoma odan; Imali smo tu stvar, znaš'. Nisam ga pitao na šta misli kada kaže 'Tu stvar'. Rekao sam mu da je jedini način da se pozabavimo tom temom da Savet Bele kuće nazove vršioca dužnosti zamenika državnog tužioca. On je rekao da bi on uradio istu stvar, a onda je poklopio slušalicu - stoji u pisanom delu svedočenja.

foto: Reuters

Mekejn: Da li vas je zanimalo šta je "ta stvar"?

Komi: Da.

Mekejn: Zašto ga niste pitali?

Komi je odgoovrio da mu je bilo jasno o čemu se tu radi.

Mekejn: Da, ali mene bi izuzetno zanimalo šta je to o čemu predsednik SAD govori kao o "toj stvari".

foto: Reuters

Komi: Imao sam i ranije razgovore s ljudskim bićima.

Komi je zatim rekao da je njegovo tumačenje da je Tramp "čepljao" svoje sećanje, a da je onda shvatio da je zahtev za lojalnost bio odbijen.

Mekejn se nije sasvim složio s tim.

"Nemam pojma"

Još uvek nema reakcije Trampa na Tviteru, kao ni njegovog portparola Šona Spajsera. Ipak, oglasila se Spajserova koleginica Sara hakabi Sanders. Na pitanje da li u Ovalnom kabinetu u Beloj kući postoji sistem za snimanje razgovora, ona je kratko odgovorila: Nemam pojma.

Šta je Komiju poručio Trampov govor tela?

Komi se još jednom osvrnuo na neprijatan trenutak tokom sastanka s Trampom, kada su samo gledali jedan drugog.

- Sećam se da me je samo gledao. Njegov govor tela mi je poručivao nešto u stilu: 'Šta da radim?' Ne sećam se tačno tog trenutka. Ništa nije rekao.

Šta Кomi nije smeo da kaže javno?

Pitanje: Da li mislite da je Donald Tramp bio u dosluhu s Rusijom?

Кomi: To je pitanje na koje ne mogu da odgovorim na otvorenoj sednici.

Inače, neki delovi svedočenja Džejmsa Кomija neće biti otvoreni za javnost, nego će biti predstavljeni na zatvorenoj sednici.

Otkriven identitet misterioznog profesora s Kolumbije

Saznalo se i ko je Komijev prijatelj s Univerziteta Kolumbija koji je na Komijev zahtev medijima predao dokumente. Reč je o profesoru Danijelu Ričmanu.

Komi Trampu: Objavi snimke

Komi je pozvao Trampa da objavi snimke njihovog razgovora.

- Predsednik svakako zna da li me je snimao ili ne, a ako jeste, moja osećanja nisu povređena. Objavi sve snimke, mislim da je to potpuno u redu - rekao je Komi.

Komi: Šta je Hlari tražila od mene

Komi je rekao da je Hilari Klinton od njega tražila da istragu o njenom mejl serveru ne zove "istraga", nego "verifikacija".

Na pitanje da li bi ostao direktor FBI da je kojim slučajem na izborima pobedila Hilari Klinton, Komi je rekao da ne zna.

Komi: Rusi će se vratiti

Komi tvrdi da je rusko mešanje u američke izbore deo dugoročne strategije.

"Oni će se vratiti", rekao je Komi.

On je rekao da ruski ambasador u SAD nije saradnik obaveštajne službe.

Detalj svedočenja koji je oborio sajt univerziteta

Komi je tokom svedočenja naveo da je jedan važan izveštaj medijima predao njegov dobar prijatelj s pravnog fakulteta na Univerzitetu Kolumbija, kojeg nije želeo da imenuje. To je bilo dovoljno da sajt Kolumbije bude oboren.

Predsednik Odbora za informacionu politiku Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov komentarisao je svedočenje bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija pred Komitetom Senata za obaveštajne poslove o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD.

- Buka oko Komijevog svedočenja krajnje je naduvana: Trampovi neprijatelji žele krv. Podseća na potragu za neprijateljem iz ere Makartija. Makartizam je stara bolest SAD - napisao je Puškov na svom tviter nalogu.

Tramp ćuti na Tviteru

Iako su mnogi očekivali da će Donald Tramp na Tviteru reagovati na svedočenje Komija, on se tamo još uvek nije oglasio. Na tviteru je aktivan jedino Trampov sin Donald Mlađi.

Komi: Trampa je zanimalo da li se vodi istraga protiv njega

Komi je rekao da je stekao utisak da je Trampu važno da se protiv njega ne vodi istraga.

- Nisam hteo da on pomisli da mu dajem izveštaj kako bi mu taj izveštaj 'visio' iznad glave. Hteo sam da ga uverim da Biro za njega nije nikakva pretnja - rekao je Komi.

Komi: Tramp nije bio pod istragom dok sam ja bio direktor FBI.

Kremlj: Svedočenje Komija u Senatu? NE ZANIMA NAS!

Komi: Tramp nije od mene tražio da obustavim istragu o Rusiji

Kada su Komija pitali da li je Tramp od njega tražio da zaustavi istragu protiv Rusije, Komi je rekao: "Ne, koliko znam". Dodao je da niko od njega nije tražio da zaustavi istragu

Кomi: Nadam se da postoje snimci

Кomi je još govorio o zahtevu Trampa da zaboravi na istragu protiv Flina.

- Bio sam toliko zapanjen razgovorom da sam ga stalno ponavljao u sebi. Video sam u tvit o snimcima. Bože, nadam se da snimci postoje. Sećam se da sam rekao: 'Slažem se da je on dobar čovek', a da sam na taj način zapravo rekao: 'Ne slažem se s onim što tražite od mene - rekao je Кomi.

Jedna od infomracija bila je i da je Tramp tražio od Komija lojalnost.

foto: Reuters

Komi otkrio šta mu je Tramp šapnuo na večeri, opisao je veče

- Meni se činilo da je ili on pomislio ili mu je neko rekao: 'Već si tražio od Komija da ostane, a nisi dobio ništa zauzvrat. Večera je bila pokušaj da se izgradi osežaj lojalnosti. Predsednik mi je zatim šapnuo: 'Zaista se radujem tome da radimo zajedno'. Sedeo sam i razmišljao o tome da smo već tri puta pričali o tome da ja ostajem. Moj zdrav razum mi je rekao da on traži nešto zauzvrat - rekao je Komi.

Tilerson na Tviteru reagovao na svedočenje Državni seksretar Reks Tilerson oglasio se na Tviteru povodom svedočenja Komija. - Šta sam saznao na Komijevom svedočenju? Ko je hakovao izbore? Rusija. Da li ste sigurni? Da. Koliko ste sigurni? 100 posto. Koliko je glasova promeljeno? Nula - napisao je Tilerson.

Komi: Rusi su napali do 1.000 meta

Pitanje: Kada ste postali svesni sajbernapada Rusa?

Odgovor: Bilo ih je mnogo. Još od kasnog leta 2015. godine. Reč je o masivnoj akciji.

Komi je rekao da se Rusi ciljali na stotine, ili možda hiljadu entiteta u pokušaju da se hakuju izbori u SAD.

On kaže da je napada postao svestan krajem 2015. ili početkom 2016. godine.

Prema njegovim rečima, FBI je obavestio žrtve napada o "masivnoj kampanji". Komi je dodao da je Obamina administracija tražila način da se bori protiv sajber napada.

foto: EPA/Jim Lo Scalzo

Komi kaže da "iskreno ne bi" postupao drugačije u slučaju mejlova Hilari Klinton.

Siguran sam da je bilo ruskog mešanja

Komi je rekao da "nema dilemu" da je ruska vlada iza brojnih upada u izborni sistem i pokušaja mešanja.

- Da li ste sigurni da nijedan glas nije... izmenjen?", pitao ga je Bur.

- Siguran sam - rekao je Komi.

Bur se osvrnuo na pitanje Majkla Flina. Rekao je da je Flin imao neprijavljene sastanke sa Rusima.

foto: Reuters

- Da li mislite da je predsednik pokušao da opstruiše pravdu ili da je pokušao da omogući Flinu da se izvuče? - pitao je Bur.

Кomi je rekao da nije na njemu da kaže li je predsednik opstruisao pravdu.

Komi je svojim bivšim kolegama poručio da mu je žao što nije stigao ni da se oprosti s njima.

- FBI je pošten, FBI je jak i FBI će uvek biti nezavisan - rekao je Komi.

Bio sam iznenađen kada sam dobio otkaz

- Promenljiva objašnjenja zašto sam otpušten su me zbunila. Često mi je govorio da dobro radim svoj posao i da se nada da ću da ostanem na tom mestu. A onda sam na televiziji čuo da sam dobio otkaz zbog istrage o Rusiji - rekao je Komi.

foto: Reuters

Za mikrofon je zatim stao Mark Vorner, iz Demokratske partije. On je opisao navodne pokušaje Rusije da se umeša u predsedničke izbore u SAD.

- To nije samo mišljenje jednog senatora. To je jednoglasno mišljenje cele američke obaveštajne zajednice - rekao je Vorner.

Tri ključna pitanja

Bur dodaje da postoje neka pitanja na koja nema odgovora:

- Da li je Komi promenio svoj pristup nakon postupaka predsednika Trampa.

- Da li su Rusija i ljudi iz Trampovog okruženja sarađivali do mere koja bi mogla da se protumači kao dosluh.

- Zašto je Komi javno najavio u julu 2016. godine da ne bi podržao kriminalnu optužnicu u slučaju istrage mejlova Hilari Klinton..

Većina američkih televizija najavila je da će prekinuti program i emitovati uživo Džejmsa Komija. Ovaj događaj već je najavljen kao "najveći televizijski događaj u SAD" za koji se očekuje da ga uživo isprate milioni gledalaca.

Njegova pisana izjava, koju će danas pročitati pred odborom, juče je objavljena, a u njoj Komi objašnjava kako je tekao sastanak sa Trampom na kojem mu je američki predsednik izneo zahtev: "Nadam se da možeš da odustaneš od toga" (od istrage o vezama Majkla Flina sa Rusijom).

- Nadam se da možeš da vidiš jasno način da odustaneš od toga, da odustaneš od Flina. On je dobar momak. Nadam se da možeš da odustaneš od toga - rekao je navodno Tramp na sastanku Komiju u februaru ove godine.

(Espreso.co.rs / RT / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.