Ko će biti odgovoran za budućnost Velike Britanije? BRITANCI BIRAJU OSTAJE LI MEJ NA ČELU ZEMLJE!
Foto: EPA/Andy Rain/EPA/Gerry Penny

dva teroristička napada tokom kampanje

Ko će biti odgovoran za budućnost Velike Britanije? BRITANCI BIRAJU OSTAJE LI MEJ NA ČELU ZEMLJE!

Britanci će se, od sedam do 22 sata opredeljivati između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika, prenosi AFP

Objavljeno: 14:51h

U Britaniji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, u senci dva teroristička napada koja su se dogodila tokom predizborne kampanje, a ishod glasanja će odrediti ko će oblikovati budućnost Ujedinjenog Kraljevstva nakon istupanja iz Evropske unije.

Britanci će se, od sedam do 22 sata opredeljivati između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika, prenosi AFP.

Na biračkom mestu gde je trebalo da glasa lider Liberalno demokratske partije Tim Faron došlo je do "koškanja" kamermana i fotoreportera u borbi za što bolju poziciju. Pogledajte snimak BBC-a:

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin glasao je na biračkom mestu u severnom Londonu.

foto: EPA/Andy Rain

- Ovo je dan naše demokratije. Veoma sam ponosan na našu kampanju - rekao je Korbin.

Premijerka Tereza Mej je glasala u pratnji supruga Filipa.

foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Tereza Mej: Nivo pretnji ostaje ozbiljan, podržavam politiku "pucaj da bi ubio"!

Pravo glasa imaju punoletni Britanci, zatim državljani Republike Irske i zemalja Komonvelta, kao i Britanci i Irci iz Severne Irske koji žive u inostranstvu, a koji su registrovani na biračkom spisku u Britaniji u poslednjih 15 godina.

U trci su glavne stranke - Konzervativna stranka desnog centra, na čelu sa premijerkom Terezom Mej i levičarska Laburistička partija koju predvodi Džeremi Korbin. Za njima slede Liberalno-demokratska stranka levog centra, zatim populistička i evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva, i levičarski orijentisana Zelena stranka.

foto: Reuters

Na prethodnim opštim izborima 2015. godine, mesta u parlamentu osvojile su i Škotska nacionalna partija (na levom krilu), Velška nacionalistička partija Plaid Kamri i četiri stranke iz Severne Irske.

Britance najviše zanima kako će nova garnitura na vlasti rešavati pitanja Bregzita, terorizma, nacionalne zdravstvene službe, imigracije i ekonomije.

Uoči glasanja, istraživanja javnog mnjenja pokazuju, zapravo, da bi trka mogla biti znatno "tešnja" nego što je predviđano kada je Mej raspisala izbore pre šest nedelja, ali i nagoveštavaju da njena pozicija premijerke - ostaje sigurna.

Ankete nagoveštavaju da su konzervativci na putu ka pobedi, ali da bi i laburisti mogli da formiraju vladu uz podršku manjih levičarskih partija.

Dok prema nekim najnovijim anketama vladajuća partija prednjači u odnosu na laburiste za samo jedan procentni poen, neke pak predviđaju da konzervativci čak uopšte neće osvojiti većinu, što bi značilo da bi im bila potrebna podrška još jedne stranke da bi vladali.

foto: Reuters

Međutim, pitanje je koliko se rezultatima anketa može verovati, s obzirom na to da su na prethodnim izborima održanim pre samo dve godine, prognoze instituta za istraživanje javnog mnjenja bile prilično pogrešne, što je bio slučaj i godinu dana kasnije, prilikom referenduma o Bregzitu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.