Zašto ga zovu Crni Petak? Pa, zavisi iz kog ugla gledate! (FOTO)

NOSI SVE PRED SOBOM

Zašto ga zovu Crni Petak? Pa, zavisi iz kog ugla gledate! (FOTO)

Svakog Crnog petka, više od stotinu miliona Amerikanaca tradicionalno "leti" ka trgovinskim objektima u potrazi za neverovatnim popustima. Ni ovogodišnji nije izuzetak
Objavljeno:

Tradicionalni početak šoping sezone u SAD, "Crni petak" počeo je zvanično danas, ali su mnoge prodavnice već juče, na Dan zahvalnosti, snizile cene robe. Američki Crni petak: Šibanje potrošača u haosu šopinga! (VIDEO) Kako izgleda večera za Dan zahvalnosti u... Svemiru? (VIDEO)

Na dan najvećih godišnjih popusta, mnoge prodavnice na njujorškom Menhetnu otvorene su u zoru, a ispred njih su kupci satima čekali u redu.
Predstavnici robne kuće "Mejsiz" rekli su da je u šest sati u kupovinu stiglo oko 15.000 ljudi.
Ispred jedne od prodavnica igračaka "Tojs ar as" (Toys R Us) na Tajms skveru pred otvaranje u pet u redu je bilo najmanje 40 kupaca.
Slična situacija bila je i u Čikagu i u drugim većim gradovima SAD pošto milioni Amerikanaca nagrnu u potragu za ogromnim popustima.
Prema podacima Nacionalne maloprodajne federacije, dan posle Dana zahvalnosti, Crni petak, dan je kada prodavnice imaju najviše kupaca u godini.
Procenjuje se da će ove godine u SAD danas biti 135 miliona kupaca, više nego 2014, kada ih je bilo oko 133 miliona.
Neke prodavnice su, međutim, odlučile da, uprkos odličnoj prodaji, ostanu zatvorene na Dan zahvalnosti i na Crni petak.
Lanac prodavnica sportske opreme REI apelovao je na zaposlene i klijente da ne idu u kupovinu i da iskoriste slobodno vreme u prirodi.
Reuters
"Crni petak" je tako nazvan simbolično, kao prilika da se trgovina koja je zbog malog prometa u jesen obično "u crvenom" - što je knjigovodstveni naziv za manjak, vrati u zdravo poslovanje koje se u knjige upisuje crnom bojom.
Prema drugoj teoriji, Crni petak "obojili" su radnici koji na taj dan ulažu dodatne napore na svom radnom mestu zbog povećanog prometa.
Koja god da je teorija tačna, Crnim petkom počinje poslovni kvartal u kom svi preduzetnici očekuju kompenzaciju za prethodne gubitke i jedini profit u godini, koji se, sada već tradicionalno, generiše uoči Božića.
(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.