Katar: Nećemo da se svetimo, želimo da Kuvajt posreduje u krizi!
Foto: Reuters

traži se rešenje

Katar: Nećemo da se svetimo, želimo da Kuvajt posreduje u krizi!

Prošlo je manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, a Muhamed bin Abdul Rahman je pozvao te zemlje na "otvoren i iskren dijalog" o rešavanju krize

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Katara Muhamed bin Abdul Rahman je rekao da je Doha spremna na posredničke napore nakon što su najveće sile arapskog sveta presekle veze s tom zemljom. Katar ne planira "osvetničke mere", a vladar te zemlje je odložio planirani govor kako bi Kuvajtu dao šansu da ublaži regionalne tenzije.

Katar želi da kuvajtskom šeiku Sabahu el Ahmad el Džaber el Sabahu da mogućnost da "komunicira sa stranama u krizi i pokuša da spreči njeno širenje", rekao je šeik Muhamed bin Abdulrahman el Tani televiziji Al Džazira sa sedištem u Kataru, prenosi Rojters.

KLJUČA NAFTA NA BLISKOM ISTOKU: Da li se sprema potpuni kolaps ekonomije?

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad el Tani, razgovarao je protekle noći telefonom sa kolegom u Kuvajtu, koji je održao diplomatske veze sa Katarom, i odlučio da odloži govor katarskom narodu, a Doha je, takođe, odlučila da se silama arapskog sveta ne sveti za mere pod kojima se našla.

Kuvajtski emir imao je važnu ulogu u ranijem sporu u Persijskom zalivu, do kojeg je došlo 2014, i katarski šeik Tamim "posmatra ga kao roditelja i poštuje njegovu želju da odloži bilo kakav govor ili korak dok se ne razjasni slika o krizi", rekao je šef katarske diplomatije, prenosi Al Džazira.

foto: Reuters

Šeik Muhamed je toj televiziji rekao da mere preduzete protiv Katara "imaju uticaj bez presedana" na katarske građane i porodične odnose u arapskom regionu Persijskog zaliva, ali je napomenuo da Doha neće preduzimati kontramere.

- Katar veruje da takva razilaženja među sestrinskim zemljama moraju biti rešena putem dijaloga - poručio je on.

Inače, manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, Muhamed bin Abdul Rahman je pozvao te zemlje na "otvoren i iskren dijalog" o rešavanju krize.

foto: Reuters

Te zemlje su u ponedeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.