ŠTA ON TO RADI!? Nakon sporazuma o klimi, SAD izlaze iz važnog tela UN?
Foto: AP

novi skandal na pomolu!

ŠTA ON TO RADI!? Nakon sporazuma o klimi, SAD izlaze iz važnog tela UN?

Od kada je Donald Tramp postao predsednik, Vašington je prekinuo decenijsku američku spoljnu politiku okretanjem od multilateralizma, a njegovu odluku da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, kritikovale su vlade širom sveta

Objavljeno:

SAD bi mogle da istupe iz Saveta za ljudska prava UN, ukoliko se ne pokrenu reforme koje bi uklonile ono što se smatra "anti-izraelska pristrastnost".

Američka ambasadorka pri SAD Niki Hejli, izjavila je da će Vašington odlučiti da li da se povuče iz Saveta nakon što se završi tronedeljna sednica u Ženevi ovog meseca, prenosi Rojters.

Hejli je, kako prenosi Vašington post, pozvala Savet da okonča praksu "pogrešnog izdvajanja Izraela za kriticizam".

TRAMP SE ZAREKAO: Ovaj bezočan pokolj mora da prestane! - Kada se u Savetu usvoji više od 70 rezolucija protiv Izraela, države sa jakim ljudskim pravima, i svega sedam protiv Irana, države sa lošim ljudskim pravima, onda znate da nešto nije kako treba - napisala je Hejli. Kritički stav Saveta prema Izraelu je "kamen spoticanja" izme]u saveznica i SAD, a Vašington je bojkotovao to telo tri godine dok je predsednik bio Džordž V. Buš, a pre Baraka Obame. Od kada je Donald Tramp postao predsednik, Vašington je prekinuo decenijsku američku spoljnu politiku okretanjem od multilateralizma, a njegovu odluku da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, kritikovale su vlade širom sveta. Osam grupa, među kojima su Fridom haus i Džejkob Blauštajn Institut, pisali su u maju Niki Hejli napominjući da bi povlačenje iz Saveta moglo da bude kontraproduktivno.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.