RUSI RAZVILI RAKETE S VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM! Protiv ovog svet nema šanse!
Foto: Fonet

kao u filmovima

RUSI RAZVILI RAKETE S VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM! Protiv ovog svet nema šanse!

Ruska vojska razvila je najmoćnije oružje današnjice kojim bi lako mogla pokoriti svet

Objavljeno:

Bespilotne letelice u ruskoj armiji za sada tek uče da napadaju neprijatelja, dok krstareće rakete to odavno umeju. Najmodernije pametne rakete tipa "Granit" i "Oniks" uništavaju neprijatelja sopstvenim umom i snalažljivošću.

PUTIN PREDLOŽIO Rusija ulazi u NATO?!

Već sada postoji softver koji omogućava da se istovremeno rukovodi grupom od šest letelica, rekao je za "Rusku reč" šef naučno-proizvodne kompanije "Setecentričeskie platformы" Aleksandar Močalkin. Na testiranju je prenos izviđačkih podataka realizovan iz različitih uglova, zahvaljujući čemu je napravljen trodimenzionalni model terena. U perspektivi će "roj bespilotnih letelica", po rečima konstruktora, napadati neprijateljske avione, helikoptere i krstareće rakete.

Princip po kome funkcioniše ovaj sistem je relativno jednostavan: na bespilotne letelice se postavlja specijalni softver i hardver koji reguliše ponašanje drona u odnosu na druge učesnike "roja", a takođe nekoliko senzora za orijentaciju u prostoru.

foto: printscreen/youtube/DAHBOO77

Pa ipak, u ovoj fazi niko neće poslati dronove da samostalno ratuju. Sada njihov rad kontrolišu operateri sa daljinskim upravljačem u rukama.

Močalkin nije mogao precizirati kada će biti napravljen sledeći korak u pravcu samostalnijeg funkcionisanja sistema.

- Ako je princip samoorganizovanja robota rešen, ipak za sada nije dostignut nivo na kome oni mogu donositi samostalne odluke u situaciji koja se menja. To znači da će predloženi sistem biti samo robotizovani kompleks, tj. rešavanje postavljenog zadatka neće biti moguće bez operatera - dodao je on.

PUTINOV KOMENTAR NA TRAMPA: U Moskvi samo što nije pao sneg i svalićemo to njemu!

U uskospecijalizovanom sektoru strateških nuklearnih snaga odvraćanja i vojnopomorskog naoružanja, ruski naučnici su još 1970-ih uspeli da naprave prve rakete sa veštačkom inteligencijom.

Među njima je "Granit" – supertajna protivbrodska krstareća raketa ratne mornarice Rusije (prema klasifikaciji NATO-a SS-N-19 Shipwreck – "Brodolom"). To je prvi sistem naoružanja koji poseduje veštačku inteligenciju sličnu ljudskoj. Zbog brzine, nepredvidivosti i moći dobila je naziv "ubica nosača aviona". Ovu raketu poseduju nuklearne raketne krstarice projekta 1144 "Orlan" i jurišne podmornice projekta 949 "Antej".

foto: Vikipedija

- Osobenost sistema navođenja rakete na cilj je u tome što su u njenom softveru zabeleženi elektronski i fizički portreti stranih ratnih brodova - rekao je za "Rusku reč" Vladimir Poljačenko, saradnik muzeja vojnoindustrijske korporacije "Naučno-priozvodno udruženje za mašinogradnju”, gde je ovaj sitem napravljen.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.