Putin: Rusija neće samo posmatrati dok SAD razvija antiraketni sistem, spremamo odgovor!
Foto: Reuters

sad ima samo izgovore

Putin: Rusija neće samo posmatrati dok SAD razvija antiraketni sistem, spremamo odgovor!

Istakao je da SAD koristi ovaj sistem kao opravdanje za njegovo postavljanje u Evropi zbog moguće pretnje od strane Irana, jer dogovor sa Teheranom nije uspeo da promeni ovaj raspored

Objavljeno: 12:38h

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Rusija najnoviji razvoj antiraketnog sistema SAD u Južnoj Koreji vidi kao izazov i da to neće ostaviti bez odgovora, objašnjavajući ruski vojni razvoj u tom regionu.

- Ovo pitanje je glavna briga za nas i mi ga ponavljamo već decenijama. Ovo narušava stratešku ravnotežu u svetu, ali svet ćuti i niko nas ne sluša - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je dodao da oni imaju elemente ABM sistema na Aljasci, a sada i u Južnoj Koreji.

- Da li moramo na ovo da gledamo bespomoćno i uradimo isto u Istočnoj Evropi? Naravno da ne. Mi još uvek razmišljamo o našem odgovru - izjavio je Putin.

On je istakao da Rusija ne veruje Zapadnim uveravanjima da ABM sistem nije uperen protiv Rusije. Ponovio je da se radi na rešavanju problema i da su de fakto deo trke u naoružanju.

Istakao je da SAD koristi ovaj sistem kao opravdanje za njegovo postavljanje u Evropi zbog moguće pretnje od strane Irana, jer dogovor sa Teheranom nije uspeo da promeni ovaj raspored.

Dakle, on smatra raspoređivanje ABM sistema u Aziji i na Pacifiku, ali pretnju Severne Koreje podjednako sumnjivom.

- Ne radi se o Severnoj Koreji. Ukoliko oni sutra objave da su zaustavili nuklearne probe i da su otkazali svoj raketni program, SAD će nastaviti razvoj ABM sistema pod nekim novim izgovorom ili bez njega - rekao je Putin.

Putin je na kraju dodao da je ruska zbrinutost zbog američke vojne infrastrukture u blizini njenih granica racionalna, s obzirom na nestabilnost u Americi i porast rusofobije.

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.