MASAKR U DIPLOMATSKOJ ČETVRTI: Najmanje 80 mrtvih i 350 ranjenih u stravičnoj eksploziji! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

PROLEĆNA OFANZIVA

MASAKR U DIPLOMATSKOJ ČETVRTI: Najmanje 80 mrtvih i 350 ranjenih u stravičnoj eksploziji! (FOTO) (VIDEO)

U diplomatskoj četvrti su brojne ambasade, navodi AFP i objašnjava da se eksplozija dogodila na trgu Zanbak i na kontrolnoj tački koja vodi do predsedničke palate i do ambasada, pre svih nemačke i indijske, a u blizini je i sedište NATO

Objavljeno: 10:38h

U eksploziji u diplomatskom delu Kabula rano jutros je poginulo 80 soba dok je 350 povređeno, prenoci CNN pozivajući se na avganistansko ministarstvo zdravlja.

Ekploziju je izatvao kamion-bomba na centralnom trgu, prenosi agencija AFP i dodaje da su vlasti hitno pozvale stanovništvo na dobrovoljno davanje krvi u bolnicama.

- U pitanju je privremeni bilans žrtava - izjavio je Frans presu neimenovani potparol ministarstva i dodao da povredjeni i dalje stižu u bolnice.

SVE SU ZNALI RANIJE: Nova saznanja bacaju potpuno novo svetlo na puč protiv Erdogana!

Dr. Salim Rasuli, direktor kabulskih bolnica, rekao je da je do sada više od 300 ranjenih prevezeno u bolnice, ali da bi broj žrtava mogao da raste.

U diplomatskoj četvrti su brojne ambasade, navodi AFP i objašnjava da se eksplozija dogodila na trgu Zanbak i na kontrolnoj tački koja vodi do predsedničke palate i do ambasada, pre svih nemačke i indijske, a u blizini je i sedište NATO-a.

foto: Reuters

Zgrade ambasada Francuske i Nemačke su oštećene, rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Marijel de Sarne.

- Hvala Bogu, osoblje indijske ambasade živo je i zdravo nakon jake eksplozije - napisala je na Tviter njena indijska koleginica Sušma Svaraj.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju oblak crnog dima i mnogobrojne uništene automobile.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio posle najave talibanskih pobunjenika da kreću u "prolećnu ofanzivu" na avganistanske snage bezbednosti.

foto: Reuters

Talibani su pojačali napade na pripadnike snaga bezbednosti u Avganistanu od 2014. godine kada se završila misija medjunarodnih mirovnih snaga i većina stranih vojnika tada je napustila Avganistan. SAD su imale najveći broj svojih vojnika u toj misiji.

Džihadisti Islamske države takodje su odgovorni za nekoliko napada u Kabulu.

foto: Reuters

Šef Pentagona Džim Matis nedavno je izjavio da očekuje "novu tešku godinu" za avganistansku vojsku i strane vojnike raspoređene u toj zemlji.

Sjedinjene Države koje su u Avganistanu angažovane u najdužem sukobu u svojoj istoriji, rasporedile su 8.400 ljudi, a druge zemlje članice NATO-a zajedno su dale oko 5.000 vojnika.

foto: Reuters

Glavni zadatak strane misije je da uvežbavaju i savetuju avganistansku vojski.

Današnji napad dogodio se nekoliko dana od početka ramazana, za muslimane svetog meseca posta. U nedavno objavljenoj poruci, šef misije UN u Avganistanu, Tadići Jamamoto, pozvao je "sve strane u sukobu da poštuju svoje verske obveze i prekinu sve borbene aktivnosti".

(Espreso.co.rs / Agencije / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.