SVE SU ZNALI RANIJE: Nova saznanja bacaju potpuno novo svetlo na puč protiv Erdogana!
Foto: Fonetap

ko je pucao?

SVE SU ZNALI RANIJE: Nova saznanja bacaju potpuno novo svetlo na puč protiv Erdogana!

Šef obaveštajne službe i načelnik generalštaba navodno su dugo razgovarali i dan pre pokušaja puča. Prema izveštaju parlamenta o istrazi, pučisti su saznali da je MIT upoznat s planovima, pa su pomerili početak pobune za šest sati unapred - na devet sati uveče 15. jula

Objavljeno:

Ako je verovati turskoj vladi, stvar je jasna: pokušaj puča prošlog leta izveden je po nalogu propovednika Fetulaha Gulena, ali je plan osujećen zbog odlučnog otpora predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i velikog broja građana.

Nepunih godinu dana posle noći puča 15. jula, nameću se nova pitanja: iskazi agenta obaveštajne službe i osumnjičenih pučista ukazuju na to da je Ankara ranije bila obaveštena o planovima za puč, ali nije sprečila pokušaj rušenja vlasti.

Bivši brigadni general Erhan Kaha siguran je da se te noći ništa nije dogodilo bez znanja vlasti. Pokušaj državnog udara je “protekao prema planovima, informacijama i pod kontrolom načelnika generalštaba, komandanata delova oružanih snaga i šefa obaveštajne službe”, rekao je Kaha pre nekoliko dana.

POTRES U BELOJ KUĆI: Trampov šef komunikacija podneo ostavku, na pomolu generalna čistka! (VIDEO)

Da su vojni oficiri pravovremeno upozoreni, prolivanje krvi (250 žrtava) moglo je da se spreči.

Kaha je izveden pred sud kao osumnjičeni učesnik puča i preti mu doživotna robija, pa je moguće da ovakvim iskazima samo sebe želi da zaštiti, ali on nije jedini koji sumnja.

foto: Reuters

Turski mediji citiraju i drugog optuženog oficira, koji pita zašto nisu objavljeni rezultati balističke analize municije koju su navodno ispalili pučisti. On tvrdi da su dve trećine vojnika učesnika puča bili mladi vojni obveznici, koji nisu imali bojevu municiju. Ko je, dakle, pucao?

Majkl Rubin iz Američkog preduzetničkog instituta (AEI), think-tank organizacije za politiku, ekonomiju i međunarodne odnose, ukazuje na to da je, prema zvaničnoj verziji, jedinica pod komandom pobunjenika te noći helikopterom stigla u letovalište Marmaris da bi uhapsila Erdogana. Zbog čega vlada nije sprečila poletanje helikoptera kada je u to vreme zabrana leta već bila na snazi? Kada su pobunjenici stigli u Marmaris, Erdogan je već odavno bio otišao.

foto: Reuters

Navodna priznanja osumnjičenih pučista osvanula su u novom svetlu. Levent Tirkan, bivši ađutant načelnika Generalštaba turske vojske Hulusija Akara, izjavio je pred sudom da je njegovo priznanje iznuđeno mučenjem. Nesporno je da su šef turske obaveštajne službe Hakan Fidan i načelnik generalštaba Akar najkasnije 15. jula posle podne obavešteni o predstojećem pokušaju puča.

Mediji su izveštavali da se jedan pilot helikoptera i bivši Gulenov pristalica 15. jula javio u centralu obaveštajne službe MIT, kada je izneo sumnje o mogućim planovima za puč. Ubrzo nakon toga Fidan i Akar su održali duži sastanak, a razišli su se samo pola sata pre pokušaja prevrata.

Šef obaveštajne službe i načelnik generalštaba navodno su dugo razgovarali i dan pre pokušaja puča. Prema izveštaju parlamenta o istrazi, pučisti su saznali da je MIT upoznat s planovima, pa su pomerili početak pobune za šest sati unapred - na devet sati uveče 15. jula. Bivši general Kaha i drugi su se pitali zašto se MIT i vojska nisu umešali, nego su sačekali početak pobune.

foto: Reuters

Ni zapadne obaveštajne službe ne prihvataju verziju Erdoganove vlade. Šef nemačke obaveštajne službe (BND) Bruno Kal opisao je puč kao “dobrodošao povod” da se Erdogan obračuna s unutrašnjopolitičkim protivnicima i dodao da nastojanja Ankare da ubedi zapadne saveznike da iza svega stoji Gulenov pokret nisu uverljiva.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.