PUTIN DOLAZI KOD MAKRONA! Zašto je ovaj susret vrlo važan?
Foto: Reiters/Fonet

sastanak

PUTIN DOLAZI KOD MAKRONA! Zašto je ovaj susret vrlo važan?

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovaće danas u posetu Francuskoj gde će ga u Versajskoj palati primiti francuski kolega Emanuel Makron

Objavljeno: 10:33h

Makron je najavio da će glavna tema razgovora biti Sirija. Prema njegovim rečima, spreman je da "sarađuje sa Rusijom" u cilju rešavanja sirijske krize jer, kako ističe, rat protiv terorizma treba intenzivirati, prenosi Tas s.

foto: Fonetap

- Treba da se borimo protiv svakog oblika finansijske podrške teroristima - rekao je Makron na kraju samita G7 u Italiji. Jelisejska palata prethodno je saopštila da će Makron primiti Putina u Versaju, rezidenciji francuskih vladara gde će biti otvorena velika izložba povodom 300 godišnjice od posete ruskog cara Petra Velikog Francuskoj 1717. godine.

foto: fonetap

- Izložba pripremljena u saradnji sa Muzejom Ermitaž u Sankt Peterburgu obeležiće 300 godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Rusije - saopštila je Jelisejska palata. S druge strane, AP navodi da će poseta ruskog predsednika Francuskoj verovatno oblikovati odnose dve zemlje za naredne godine.

- Nakon što je Moskva izgubila na opkladi na francuskim izborima, ova poseta ruskom lideru pruža priliku da okrene stranicu i pokuša da uspostavi veze sa Makronom dok Kremlj pokušava da popuni dubok jaz u odnosima sa Zapadom - ocenjuje američka agencija. Putin i Makron se sastaju posle samita G7 koji je održan proteklog vikenda, na kojem su odnosi sa Rusijom bili deo agende, a Makron je prvi zapadni lider koji će razgovarati s Putinom posle tih razgovora.

foto: EPA/Alexey Nikolsky

Kremlj je pozdravio posetu predsednika Parizu kao šansu da se Putin i Makron upoznaju i bolje razumeju međusobne stavove po nizu spornih pitanja, uključujući ukrajinsku krizu, rat u Siriji i veze Rusije sa EU. Makronov poziv Putinu bio je iznenađujuć nakon njegovog oštrog stava prema Rusiji tokom predsedničke kampanje koji je bio u suprotnosti s programima nekih od njegovih protivkandidata, uključujući predstavnicu krajnje desnice Marin Le Pen i konzervativca Fransoa Fijona, koji su se zalagali za ukidanje zapadnih sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize, zaključuje AP.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.