SASTANAK G7 NA SICILIJI: Mej se sprema za RASPRAVU sa Trampom!
Foto: Reuters

važna pitanja

SASTANAK G7 NA SICILIJI: Mej se sprema za RASPRAVU sa Trampom!

Tramp će imati niz sastanaka sa liderima zemalja G7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija)

Objavljeno: 16:14h

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej, prema izvorima Rojtersa iz britanske vlade, sastaće se s američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu G7 u Taormini na Siciliji, dan nakon što je skrenula pažnju na "curenje" obaveštajnih informacija o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru.

Rojters navodi da je ova informacija stigla nakon prvog sastanka Mejove sa novoizabranim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na marginama samita u Italiji, na kojem se predsednica britanske vlade držala zahteva vezanih za pregovore o Bregzitu.

Navodi se da je Mejova kazala Makronu da želi da u isto vreme utvrđuje uslove izlaska Britanije iz EU i razgovara o budućim aranžmanima Londona s evropskim blokom.

Tusk pozvao lidere G7 na nastavak sankcija prema Rusiji

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas lidere G7 da i dalje sprovode sankcije prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, ali je Bela kuća saopštila da još nema stav o tom pitanju.

- Od našeg poslednjeg samita G7 u Japanu, nismo videli ništa što bi opravdalo promenu u našoj politici sprovođenja sankcija prema Rusiji - izjavio je novinarima u Sicliji Tusk, koji koordiniše politiku 28 lidera Evropske unije, preneo je AFP.

- Apelovaću na druge lidere G7 da potvrde ovu politiku - dodao je Tusk pred početak samita G7.

foto: Fonetap

Tusk se već sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i rekao da, iako dve strane nemaju isti stav o Rusiji, čini se da su na istoj liniji kada je reč o ukrajinskom sukobu.

Američki Stejt department saopštio je u martu da će sankcije Vašingtona vezane za Krim ostati na snazi dok Rusija ne vrati kontorlu nad Krimom Ukrajini.

foto: AP

Trampov glavni ekonomski savetnik Geri Kon je, međutim, izjavio novinarima u trenutku dok je Tramp putovao na Siciliju, da trenutno SAD nema stav o tom pitanju.

- On (Tramp) ima veći broj opcija - rekao je Kon ne iznoseći druge detalje.

Tramp razgovarao sa Abeom

Predsednik SAD Donald Tramp sastao se danas sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u sicilijanskom gradu Taormini uoči sastanka G-7 industrijalizovanih zemalja, da sanjim razgovara između ostalog o Severnoj Koreji.

Severna Koreja u poslednje vreme učestalo sprovodi raketne probe, čime krši međunarodne sankcije i uznemiriva susede u Pacifiku.

foto: Fonetap

Američki predsednik je rekao da Severna Koreja predstavlja "svetski problem" ali "da će biti rešen, možete da se kladite na to". Abe je rekao da će njih dvojica razgovarati o ekonomskim pitanjima i našalio se da ovog puta neće moći da igraju golf kao prilikom njihovog poslednjeg sastanka na Floridi.

foto: Reuters

Japanski premijer pridružio nekolicini svetskih zvaničnika u javnoj pohvali Trampa, pozdravljajući njegovu posetu Bliskom istoku i jučerašnje obraćanju na sastanku NATO u Briselu. Tramp će u Taormini danas i sutra, učestvovati na sastanku G-7 industrijalizovanih zemalja. To je poslednja stanica njegovog prvog inostranog putovanja tokom koga je još posetio Bliski Istok, Rim i Brisel.

Tramp će imati niz sastanaka sa liderima zemalja G7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija).

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.