"NEMCI SU PODLI, JAKO PODLI": Novi skandal Donalda Trampa, Evropa u šoku!
Foto: Fonetap

što na umu...

"NEMCI SU PODLI, JAKO PODLI": Novi skandal Donalda Trampa, Evropa u šoku!

I ne, nije samo Tramp od Amerikanaca šokirao evropske funkcionere

Objavljeno: 08:49h

Ugledni nemački magazin Spiegel piše da se američki predsednik Donald Tramp na sastanku s predsednikom Europske komisije Žan-Klod Junkerom i predsednikom Europskog veća Donaldom Tuskom gorko žalio na trgovinski odnos koji Amerika ima sa Nemačkom.

KOLINDA SE U BRISELU ŽALILA TRAMPU NA KOMŠIJE: Donalde, molim te, angažuj se malo više na Balkanu, pomozi nam!

- Nemci su podli, jako podli. Pogledajte samo milione automobila koje prodaju u Americi. Strašno. To ćemo zaustaviti - rekao je Tramp, kojeg su citirali izvori upućeni u sadržaj njegovih razgovora s europskim čelnicima u četvrtak.

Junker se, prema tim izvorima, nije složio s Trampom, već mu je prijateljskim, ali nepopustljivim tonom objašnjavao da je slobodna trgovina dobra za sve. Osim Junkera i Tuska, na sastanku su bili (ne od samog početka) i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i poverenica Evropske komisije za spoljnu politiku Federika Mogerini.

Inače, Trump je i ranije kritikovao nemačke proizvođače automobila pa je tako rekao u jednom intervjuu da "BMW može zaboraviti da će automobile koje naprave u meksičkoj fabrici prodavati u SAD, osim ako ne plate 35-postotnu stopu poreza".

S druge strane, nemački izvori navode da su europski funkcioneri bili šokirani količinom neznanja koju su američki predstavnici pokazali o trgovinskoj politici Unije.

Geri Kon, bivši bankar ''Goldman Saksa'', a sada Trampov savetnik za ekonomiju, je navodno rekao da između SAD i Belgije postoje drugačije carine nego između SAD i Nemačke, očito nesvestan činjenice da države članice EU trgovinske ugovore s trećim zemljama zaključuju zajednički.

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.