Tramp sleteo u Brisel: Prva poseta NATO i EU! (FOTO)
Foto: Reuters

NEKOLIKO SUSRETA

Tramp sleteo u Brisel: Prva poseta NATO i EU! (FOTO)

Brisel je Trampova četvrta stanica na njegovom prvom putovanju u inostranstvo. On iz Brisela putuje na Siciliju na sastanak Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta

Objavljeno: 18:17h

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je danas popodne u Brisel u svoju prvu posetu NATO i EU.

Predsednički avion sleteo je u 16.15 u vojnoj bazi Melsbrek, iz Rima gde se Tramp sastao sa papom Franjom i italijanskim zvaničnicima.

Američki predsednik koji je na prvom putovanju po svetu, danas treba da se sastane s belgijskim kraljem Filipom i kraljicom Matildom, a zatim sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom. Evropski i zvaničnici NATO se nadaju da će se tokom posete otkloniti razlike sa novom administracijom u Vašingtonu.

Tramp i papa Franja se sastali u Vatikanu: Melanija, čime ga hraniš? (FOTO)

Tokom posete Briselu, koja će trajati oko 30 sati, Tramp će sutra razgovarati s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, a zatim će ručati sa novim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Sutra popodne Trampa čeka 27 drugih šefova vlada ili država članica NATO u novom sedištu Atlantske alijanse u predgrađu Brisela, na svečanosti predaje "ključeva grada" i zatim na radnoj večeri.

Posle Trampovih kritika NATO, za koji je čak rekao da je "prevaziđen", zvaničnici te organizacije očekuju da će samit biti prilika da ih američki predsednik ipak uveri da su SAD posvećene očuvanju bezbednosti evroatlantskog prostora.

Tramp je kao predsednički kandidat bio vrlo kritičan prema NATO. On je takođe kritikovao zemlje članice što ne ispunjavaju smernice Alijanse da potroše najmanje dva odsto BDP-a za odbranu.

Brisel je Trampova četvrta stanica na njegovom prvom putovanju u inostranstvo. On iz Brisela putuje na Siciliju na sastanak Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.