OVO JE LICE ZLA! Ubica dece u Mančesteru bio vatreni navijač Junajteda, a onda je odjednom počeo da se MOLI NASRED ULICE! (FOTO)
Foto: Fonet

PONAŠAo SE ČUDNO

OVO JE LICE ZLA! Ubica dece u Mančesteru bio vatreni navijač Junajteda, a onda je odjednom počeo da se MOLI NASRED ULICE! (FOTO)

Susedi su ovog 22-godišnjaka, rođenog u Velikoj Britaniji, čuli da na ulici glasno izvikuje muslimanske molitve

Objavljeno: 11:46h

Bombaš samoubica odgovoran za masakr u Mančester Areni, gde su u eksploziji poginule 22 osobe, nedeljama pre napada se "čudno ponašao", ispričali su za "Dejli mejl" susedi Salmana Abedija.

Naime, susedi su ovog 22-godišnjaka, rođenog u Velikoj Britaniji, čuli da "na ulici glasno izvikuje muslimanske molitve" izvan njegovog doma na jugu grada. Kasno u ponedeljak Abedi je detonirao eksploziv usred mnoštva mladih dok su odlazili s koncerta američke pevačice Arijane Grande u mančesterskoj Areni.

POKOLJ U MANČESTERU NA KONCERTU ARIJANE GRANDE: U eksploziji bombe ubijene 22 osobe, ranjeno 59! (VIDEO)

U utorak ujutro ISIS je preuzeo odgovornost za napad i pritom su zapretili novim napadima, uz rečenicu da je "jedan od vojnika kalifata postavio bombu na skupu krstaša". Doduše, iz Islamske države nisu dali nikakav dokaz da je Abedi zaista sa njima bio direktno povezan ili da je radio prema njihovim naredbama.

"Ponašali su se čudno"

- Oni su libijska porodica i ponašali su se čudno. Pre nekoliko meseci on je pevao prvu kalmu (islamsku molitvu) zaista glasno na ulici. Pevao je na arapskom. Govorio je: Samo je jedan Bog i prorok Muhamed je njegov glasnik - ispričala je Lina Ahmed (21).

Britanski mediji pišu da je Abedijeva porodica imigrirala u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Libije kako bi pobegli od Gadafijevog režima. Pre Mančestera, živeli su u Londonu, ali ubica je rođen u mestu gde je u ponedeljak počinjen masakr.

foto: AP

Američki vladin izvor rekao je da istražitelji proveravaju je li Abedi putovao u Libiju i da li je tamo bio u dodiru s militantnima Islamske države.

Njegov bivši prijatelj iz škole Leon Hal ispričao je da je bombaša samoubicu poslednji put video prošle godine i da je primetio da je Abedi pustio bradu.

- Nismo razgovarali, već smo samo klimnuli jedan drugome. Ne sećam se da sam ga pre video sa bradom - kaže Hal.

Hal (26) je inače živeo odmah pored Abedija koji je, kaže, bio žestoki navijač "Mančester junajteda". Išli su u istu školu i igrali se zajedno na ulici ispred kuće.

- On i ja smo se posvađali pre mnogo godina kad smo bili deca. Ne zbog nekog posebnog razloga, već je on uvek pomalo imao problema sa ponašanjem. Ne mogu da kažem da mi se zaista sviđao - kaže Hal.

Ko je naparavio bombu?

Salman Abedi živeo je u socijalnoj stanogradnji, oko tri kilometara od mesta gde je u ponedeljak uveče počinio stravični masakr, a kasnije se preselio malo dalje. Celo područje većinom nastanjuju migranti, a u poslednje vreme tu je mnogo novih migranata. Policija sada pregleda stotine sati snimaka koje su snimile nadzorne kamere, nastojeći da utvrdi je li Abedi izviđao Arenu pre nego što je odlučio da detonira bombu.

Forenzičari proučavaju ostatke bombe i, prema prvim saznanjima, čini se da je tvorac eksplozivne naprave bio obučen za njenu izradu, te da se ne radi o nečemu sklepanom prema receptu sa interneta. To može značiti da je bombu za Abedija napravio neko drugi, jer terorističke organizacije svoje stručnjake za izradu bombi najčešće ne šalju da ih sami detoniraju, već ih čuvaju za sledeće zadatke.

foto: EPA/Andy Rain

Dva zvaničnika SAD-a koja su bila u kontaktu s britanskim vlastima rekla su da se veruje da je Abedi u Mančester doputovao vozom iz Londona, ali nije jasno što je radio u britanskoj prestonici, piše Jutranji list.

Uhapšen i Abedijev brat

Nakon napada policija je izvršila pretres više stanova u Mančesteru i uhapsila 23-godišnjeg muškarca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je samoubicin brat. Abedi je imao i sestru po imenu Jomana Abedi, rekli su američki bezbedonosni zvaničnici.

Abdala Jusef, portparol džamije Didsburi u Mančesteru, rekao je da su se Abedijev otac i brat molili tamo, ali da je on sam posećivao drugu džamiju.

foto: EPA/Andy Rain

- Uspeo sam da dođem do nekoga koji poznaje porodicu. On je potvrdio da su se njegovi otac i sestra i ostatak porodice preselili u Libiju i otišli tamo odmah nakon revolucije u kojoj je Gadafi ubijen - rekao je Jusef i dodao da je moguće da su braća od tada putovala između dve zemlje.

Dok su izlazili iz jednog od stanova u kojima je izvršena racija, fotoreporteri su u rukama jednog forenzičara uočili knjigu s naslovom koji upućuje da je reč o svojevrsnom vodiču kroz hemikalije. Nije poznato jesu li i kakve hemikalije bile korišćene za izradu bombe u Areni.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.