DOBRE VESTI ZA ZAPAD: On je pobedio na izborima u Iranu!
Foto: Reuter

Novi/stari predsednik Irana

DOBRE VESTI ZA ZAPAD: On je pobedio na izborima u Iranu!

Prema službenim rezultatima koji su gotovo i konačni, reformista Rohani dobio je 57 posto glasova, kazalo je ministarstvo

Objavljeno:

Predsednik Hasan Rohani pobedio je u petak na predsedničkim izborima u Iranu, objavilo je u subotu ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje. Prema službenim rezultatima koji su gotovo i konačni, reformista Rohani (68) koji je doveo zemlju do istorijskog nuklearnog dogovora sa šest velikih sila, dobio je 57 posto glasova, kazalo je ministarstvo. Rohani je pobedio svog glavnog protivnika, konzervativca Ebrahima Raisija s 22,8 miliona glasova naspram 15,4 miliona. Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je izvestilo da je na izborima glasalo više od 40 miliona ljudi, procenjujući odaziv na oko 70 posto, što je otprilike isto kao i na prethodnim izborima 2013. kad je Rohani odneo pobedu.

foto: Fonet

Veliki odaziv je, kako se čini, pogodovao Rohaniju, čija je glavna zabrinutost pre izbora bila apatija proreformskih birača nezadovoljnih sporošću promena. Trampova prva stanica u inostranstvu iznenadila je mnoge: GOVORIĆE PRED 50 LIDERA MUSLIMANSKIH ZEMALJA! Takav veliki odaziv doveo je do stvaranja dugih redova na glasačkim mestima pa je rok glasanja morao biti produžen. Ovi se izbori smatraju ključnim testom politike reformističkog predsednika jer su trebali dati odgovor na pitanje žele li iranski birači nastaviti put približavanja Zapadu ili se vratiti u izolaciju. Pre četiri godine izabrali su Rohanija koji je potpisivanjem nuklearnog sporazuma pažljivo zemlju otvorio Zapadu, a sada ocenjuju rezultate njegova mandata. Rohani, umereni pripadnik iranskog verskog establišmenta koji je uspeo svoju zemlju izvući iz međunarodne izolacije, na izborima, na kojima se takmiči za drugi mandat, našao je u Raisiju, štićeniku vrhovnoga verskog vođe Alija Hamneija, neočekivano snažnoga protivnika. - Ovi su izbori važni za buduću ulogu Irana u regiji i svijetu, upozorio je nakon glasovanja Rohani, koji je pre dvije godine sa svetskim silama dogovorio ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje većine nametnutih ekonomskih sankcija. (Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.