I safire i rubine: Kolekcija nakita Imelde Markos od 7 miliona dolara (FOTO)

samo bahato

I safire i rubine: Kolekcija nakita Imelde Markos od 7 miliona dolara (FOTO)

Suprugu nekadašnjeg filipinskog diktatora do sada su vezivali za neverovatan, milionski broj pari cipela, no, ispostavlja se da supruga Ferdinanda Markosa ima još aduta
Objavljeno: 13:43h

Kolekcija nakita bivše filipinske prve dame Imelde Markos uskoro bi mogla da se nađe na aukciji, objavila je filipinska vlada. Kineski tajkun potrošio 77 miliona na dva dijamanta za ćerku (7)!

Među komadima nakita nalazi se ružičasti dijamant od 25 karata, veliki broj ogrlica, broševa i tijara. S njih blješte burmanski rubini, dijamanti iz Indije i Južnoafričke Republike i smaragdi iz Kolumbije.
Vlada je pozvala procenitelje iz međunarodnih aukcijskih kuća Kristi i Sotbi da pogledaju tri kolekcije nakita koje se dobro čuvaju u sefu filipinske centralne banke.
U utorak je na Filipine stigla ekipa iz kuće Kristi, čija bi procena zbog ogromne količine nakita mogla da traje najmanje pet dana. Nakon njih očekuju se i procenitelji druge aukcijske kuće.
Po proceni napravljenoj 1988. a zatim i 1991, sve tri kolekcije mogle bi da dostignu cenu između 5 i 7 miliona američkih dolara, procenilo je predsedničko predstavništvo utemeljeno nakon svrgavanja Ferdinanda Markosa. Zadatak ove institucije je vraćanje državne imovine koju je nezakonito stekla porodica diktatora.
Ferdinand Markos vladao je 20 godina, sve dok s porodicom nije bio primoran na bekstvo nakon četvorodnevnih masovnih protesta 1986. Iako se članovima porodice još uvek stavljaju na teret brojne korupcijske afere, oni su se ipak vratili u politički život - Imelda (86), poznata po milionskom broju cipela pronađenih u njihovom domu, danas je članica Kongresa, sin koji s ocem deli ime, poznat pod nadimkom BongBong, je senator a najstarija ćerka guvernerka. Ferdinand Markos umro je 1989. na Havajima.
(Espreso.co.rs / Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.